Videojáték-piac: egyre kevesebben egyre drágábban játszik

Google StadiaA videojátékkal játszók többsége ingyenes megoldásokat választ, a videojáték piac idén mégis elérheti a százmilliárd forintot a várakozások szerint.

A Reacty Digital kutatása szerint a 18-65 éves felnőtt magyar lakosság 59 százaléka szokott videojátékozni, ami körülbelül 3,5 millió embert jelent. Többségük egyáltalán nem költ erre a hobbijára, de a kisebb arányú költés is nagy piacot generál — közölte Vass Dorottya. Az elemzőcég videojáték és e-sport szakértője szerint a játékosok 31 százaléka szokott videojátékot vásárolni, 29 százaléka költ játék miatt hardverre vagy perifériára, 21 százalék szokott játékon belül venni valamit (in-game költés), 19 százalék fizet elő játékra és hat százalék vásárolt az elmúlt egy évben játékhoz kapcsolódó ajándéktárgyat, például bögrét, pólót.

Az eddig is domináns hardver- és periféria piac ugrásszerű növekedést produkált az elmúlt egy évben: nőtt a vásárlók száma és egy-egy költés összege is, ezzel harmincmilliárdról 49 milliárd forintra nőtt az éves összeg. A növekedés oka az áruhiány miatt korában elhalasztott vásárlásokban, valamint az áremelkedésben keresendő — véli Vass. Az áremelkedés miatt ugyanakkor sokan csökkentették a megvásárolt termékek számát, egy kisebb réteg pedig egyáltalán nem költött hardverre.

A videojáték-vásárlásoknál nőtt a kosárérték, de a vásárlók száma csökkent, így a forgalom nem lépte túl a tavalyi 23 milliárd forintot. Előfizetésre szintén kevesebben, de egyenként nagyobb összegeket költenek, így várhatóan a tavalyi 14 milliárd forintos forgalom ismétlődik meg. Az ajándéktárgyak piaca ötmilliárdról hárommilliárd forintra esik vissza. A videojátékhoz kapcsolódó költések hetven százalékát az e-sport iránt érdeklődőknek köszönheti a piac állapították meg az összefoglalóban.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyarázatot találtak egyes aszteroidacsaládok keletkezési mechanizmusára

sze júl 19 , 2023
ShareTweetPinShareAz ELTE Asztropolarimetria Kutatócsoport munkatársai számítógépes modellezéssel magyarázatot találtak a Nap-Jupiter rendszerben a Nap körül a Jupiterrel bizonyos középmozgás-rezonanciában keringő aszteroidacsaládok lehetséges keletkezési mechanizmusára. A magyarázat szerint a Nap és a Jupiter együttes gravitációja gyakran szabályos geometriai alakzatú pályákra tereli a Nap körül keringő aszteroidákat és minden más kis tömegű […]
Kordylewski porhold

És még ez is...