Emlődaganatom van: mi vár rám?

affidea.huBár évente hazánkban is kb. 7-8000 új, mellrákos esetet regisztrálnak, ezek 90%-a idejében felfedezve még gyógyítható volna. Ehhez azonban az is fontos lenne, hogy a 45-65 év közötti női korosztály rendszeresen részt vegyen a szűréseken. Milyen onkológiai vagy egyéb kezelésekre számíthatunk, ha a szűrésen rosszindulatú daganatot találtak mellünkben?

A korszerű terápiák révén nagyobb az esély a gyógyulásra

Sajnos az érintett korosztályból még mindig csak igen kevesen – kb. 40% – járnak el rendszeresen mellrákszűrésre. Ha gyanakszunk rá, hogy emlődaganatunk lehet, az Affidea Magyarország mammográfiai szűrésein pontos diagnózist kaphatunk állapotunkról.

Az, hogy még mindig 2000 halálesetet regisztrálnak évente, egy igen magas szám. Ez jelentősen csökkenthető lenne, ha a 45-65 év közötti nők 70%-a részt venne a szűréseken. Azonban a tény, hogy 10 év alatt 20%-kal csökkent a halálozások száma ebben a korosztályban, mégis némi optimizmusra ad okot. Ez részben a korai felfedezésnek, részben a modern terápiák hatékonyságának is köszönhető.

Nem a kemoterápia az egyetlen lehetőség

A kezelési módok sokat fejlődtek az elmúlt években, évtizedekben. A célzott terápiák között csak a lehetőségek egy részét alkotja a kemoterápia, a sugárterápia vagy a műtét. A kezelési módok megválasztása az emlődaganat típusától is függ. Az ugyanis lehet: HER2- (fehérje) pozitív daganat, hormonreceptor-pozitív tumor és receptoroktól független daganat.

A fenti tumortípusok mindegyikére létezik már célzott terápia:

  1. Hormonterápia: a betegek kb. kétharmada hormonreceptor-pozitív daganattal rendelkezik. Erre a típusú daganatra a hormonterápia a leggyakoribb, nagyarányú gyógyulást hozó kezelési mód.
  2. Biológiai terápia: ezt a módszert még a 2000-es évek elején fejlesztették ki a HER2-pozitív elváltozásokra. Ennek lényege, hogy a daganatsejtek osztódását speciális, HER2-pozitív receptorra kapcsolódó antitestekkel gátolják meg.
  3. Immunterápia: a szervezet saját védekezési mechanizmusát aktiválva járul hozzá a rosszindulatú daganatok elpusztításához.

A gyógyulás után

A rosszindulatú daganat leküzdése után még öt évig negyedéves utánkövetésre van szükség. Ezeken a vizsgálatokon ellenőrzik ugyanis, nem újult-e ki a daganat. Öt éven túl már csak évente egyszer kell a túlélőknek ellátogatni a vizsgálatokra. Tíz év múlva pedig hivatalosan is egészségesnek tekinthetőek az egykor emlőrákos páciensek. Azonban még a gyógyulás után is lényeges, hogy ne feledkezzenek meg a havi egyszeri önvizsgálatról és a rendszeres mellrákszűrésről.

Bár megelőzni jelen állás szerint még nem tudjuk a mellrákot, korai stádiumban kiváló gyógyulási arányokról számolnak be a szakorvosok. Ezért is fontos, hogy minél több, 40 éven túli hölgy járjon rendszeresen mammográfiás szűrésekre, hiszen azzal megmentheti az életét.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Példát statuálnának a kamu webáruházat működtetető csalóval

csü szept 14 , 2023
Csaknem kétszáz embert csapott be egy valójában nem létező webáruházat létrehozó borsodi férfi, aki ellen csalás miatt Zalaegerszegen emeltek vádat. A borsodi kistelepülésen élő férfi 2020 óta működtetett egy olyan weboldalt, amire a közösségi oldalakon elhelyezett hirdetései után jutottak a vásárlók. Elsősorban fényképek és rövid videók megosztásával népszerű és közkedvelt […]
webáruház

És még ez is...