A Századvég szerint növekedni fog az informatikus hiány

programA vállalkozások és az oktatási rendszer (felsőoktatás és felnőttképzés) képtelen mérsékelni az informatikus hiányt, ami nagy kár, mert az IKT-szektor magyar gazdaság egyik húzóágazata lehetne.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. napokban nyilvánosságra hozott, ám még 2022 végén készített kutatása alapján szerint a tavaly decemberben zárult kutatás célja az volt, hogy átfogó képet adjon a magyarországi IKT-szektor (információs és kommunikációs technológiák) működéséről, nemzetgazdaságban betöltött jelenlegi és jövőben várható szerepéről. Az elmúlt három évben a magyar IKT-cégek 62 százalékának nőtt összességében az árbevétele, 30 százalékuknak mindhárom évben, amely jól mutatja a szektor válságállóságát.

Az árbevétel-növekedés elmaradásáért a vállalkozások 53 százaléka a megnövekedett működési költségeket (például: emelkedő energiaárak, árfolyamváltozásból fakadó kedvezőtlen hatások) okolta, de a megkérdezettek több mint harmada szerint ebben a változékony magyarországi szabályozási környezet és az ellátási láncok akadozása is közrejátszott. A szektor további fejlődését számos tényező – szabályozási és innovációs környezet, adózási előírások hektikus változásai, az ellátási láncok szakadozása – egyszerre nehezíti. Azonban ezek közül is kiemelkedik az iparágat hosszú ideje sújtó és dinamikáját tekintve egyre növekvő informatikus munkaerőhiány.

Hozzátették, hogy bár a hiányt a vállalkozások és az oktatási rendszer (felsőoktatás és felnőttképzés) számos eszközzel törekszik mérsékelni, az olló a kibocsátás és a valós munkaerőpiaci igények között továbbra sem látszik zárulni, sőt; néhány éven belül egyes prognózisok szerint további több tízezer informatikus hiányozhat a magyar munkaerőpiacról. (Azt kellene tudomásul vennie az illetékeseknek, hogy a közoktatás leépítése, tönkretétele miatt lehetetlen elvárás a felső-, és felnőttoktatástól a hiányzó szakemberek kiképzését. A -szerk- megj.)

Mindezek miatt a vállalkozások elsősorban a kiszámítható és stabil szabályozási, valamint adózási környezetet, az adminisztratív terhek jelentős csökkentését, továbbá a megfelelő mennyiségű és minőségű szakembert biztosító oktatási rendszer kialakítását várnák el a kormányzati szakpolitikától.

Az iparág stabil jövőképét mutatja, hogy a kutatásban megkérdezett vállalkozások több mint 70 százaléka tervez az alaptevékenységéhez kapcsolódó beruházást a következő 3-5 évben, de digitalizációs célú fejlesztések (ideértve az Ipar 4.0 fejlesztéseket) is 50 százalék feletti arányt értek el – áll a Századvég kutatásában.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Magyar Mozi TV-vel "erősít" a 4iG

csü márc 2 , 2023
ShareTweetPinShareA 4iG szakemberei szerint egy kizárólag hazai gyártású műsorokat sugárzó csatornával, a Magyar Mozi TV-vel érdemes a DIGI-t és a Vodafone Magyarországot megerősíteni. Magyar filmeket sugárzó tematikus csatornával, a Tematic Media Group (TMG) legújabb kábeltelevíziós csatornájával a Magyar Mozi TV-vel bővíti kínálatát a 4iG tulajdonában lévő DIGI és a Vodafone. […]
retró televízió

És még ez is...