Hogyan befolyásolja a csatlakozás a hangminőséget?

tendatermicaMióta a megvásárolt CD-ről letöltöttük a dalokat, hogy Windows Media Playerben hallgathassuk, sok idő eltelt. Az MP3 formátumot továbbra is használják, mert könnyű és többplatformos, így sok piacon lévő MP3-lejátszóba, sok SD-kártyába vagy USB-tárolóba elfér. De ma már sokféle formátum létezik, amelyek jobb hangminőséget adnak, mint például a FLAC, amely alapvetően veszteségmentes hangtömörítés.

De nem az egyetlen dolog, ami befolyásolja a hangminőséget, hogy van-e tömörítés vagy sem. Köztudott, hogy ha lejátszók, nem rendelkeznek jó vezetékekkel és jó minőségű hangszórókkal, bizonyos részletek miatt hangveszteséget okoznak. És ebben az esetben teljesen mindegy, hogy régi vagy modern, mert egyes, a nyolcvanas években használt stúdió fejhallgatók jó adapterekkel a mai felszerelésben továbbra is ugyanolyan minőségűek lehetnek, mint korábban.

Az is számít, hogy milyen hangprogramot használunk. A tipikus Windows Media Player vagy az Audacity jó hangminőséget ad nekünk, de a professzionálisabb zenei programok, mint a Win Amp vagy egy sokoldalúbb lejátszó, vagy az Adobe Audition valószínűleg jobban megfelelnek a hangvisszaadásnak vagy a montázsnak. Ha segítségre van szüksége a megfelelő lejátszó vagy hangfal beszerzéséhez, a Perfect Acoustic oldalán számos zenei eszköz tesztet találsz: http://perfectacoustic.hu

Az otthoni hangkimenetek fejlődése

Sokan azonban nem használjuk ki a hangkapacitást a zene, sorozat vagy film megfelelő hallgatásához. A képernyők által kínált rossz hangminőségre válaszul hangsávok jelentek meg, amelyek a fal felé bocsátják ki a hangot, így az ugrál, de ez a részletek és a hangerő elvesztését okozza. A számítógépes hangsugárzók alternatívájaként ezért is egyre népszerűbbek a soundbarok, amelyek az egyes helyiségekbe költözéssel hangszóróikat fejhallgatóra cserélték.

Itt sokat beszéltünk a eljátszókról. Vannak olcsóbbak és funkcionálisabbak és vannak drágábbak is, további elemekkel, például integrált mikrofonnal és hangerőszabályzóval. De nem szükséges, hogy a hangfalak kiválónak minősüljenek, hogy jól játsszanak, mert a jó fejhallgató, amelyet minőségi zenehallgatásra terveztek, ugyanolyan jó. Igaz, hogy a gamer fejhallgatók előnyben részesítik a mélyhang enyhén fókuszálását, hogy a játékokban jobban hallhasd az ellenség lépteit és lövéseit, de az ilyen típusú akciójátékok kivételével, és hacsak nincs speciálisan erre képzett füled, a különbség hallható. Hiába hallani jobban a lövéseket egy platformjátékban vagy egy körökre osztott szerepjátékban, ahol a hangsávnak köszönhetően sok hangot kínálnak.

Az utolsó pont a vezeték nélküli. különösen a Bluetooth-protokoll, ami azt jelentette, hogy a lejátszók már ingyenesek, sőt vannak vezeték nélküli hangszórók is, amelyek a tömegközlekedést használók rémálmai. Igen, képesek távolról és kábelek nélkül is lejátszani a zenét, de a Bluetooth-protokollnak vannak sávszélesség-korlátai, ami azt jelenti, hogy a tömörítetlen formátumok minősége nem értékelhető teljes részletességgel. Ez pedig sokkal jobban rontja a hangminőséget, mint a formátumot vagy a meghajtókat. Éppen ezért ajánlatos, hogy ha minőségi zenét akarunk hallgatni, akkor minden csatlakozás kábelen keresztül történjen, és kevesebb digitalizálási és analogizálási lépést tarkítson.

Hogyan legyen jó hangzás otthon?

Mint mindig, ez attól függ, hogy mi van és mire képes. Attól függ, hogy mit fogsz a legtöbbet használni a berendezéssel, mert a filmnézés nem egyenlő a zenegyártással. Ez a hangszigeteléstől függ, hogy ne zavarja a szomszédokat. Ez attól függ, hogy a hely egy személyes helyiség, vagy a nappaliját a legközelebbi házimozivá szeretné alakítani.

Miközben ezt olvassa, úgy gondoljuk, hogy valamelyest érdekli a hangminőség. A jó hangzás egyik legjobb módja egy olyan zenei program, amely lejátssza kedvenc dalait a Spotify lejátszási listájáról vagy a személyes gyűjteményéből.

Néhány egyszerű tanácsot adhatunk, hogy próbáljon SPDI/F-en keresztül audió kapcsolatot használni, próbáljon helyi zenét hallgatni streamelés helyett, és annak ellenére, hogy évesnek és elavultnak tűnik, a Win Amp még mindig az egyik legjobb zenei szoftver könnyedsége és hangszínszabályozási lehetőségei miatt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyar Telekom: 29,6 milliárdos részvényesi pénzeső várható

szo febr 26 , 2022
ShareTweetPinShareA menedzsment várakozásait meghaladóan nőtt a Magyar Telekom árbevétele és eredménye tavaly. Az igazgatóság 29,6 milliárd forint részvényesi javadalmazás kifizetését javasolja 2022-ben – közölte a Magyar Telekom Nyrt. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint az összbevétel 2,5 százalékkal, 193,6 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, így […]
Rékasi Tibor Magyar Telekom

És még ez is...