Hasznos tippek a műcsaliszett összeállításához

damil.huMi az összefüggés a műcsaliszett összeállítása és a pergető horgászat eredményessége között? Miként segítheti elő akár a csónakos, akár a parti pergetés során érkező kapásokat a tudatos felkészülés?

Mondhatni legalább 50%-ban azon múlhat a pergetéseink sikere, hogy a fentebb sorolt kérdésekre mennyire van tudatos és átgondolt válaszunk. Nem is kérdés, hogy megéri tovább olvasni a bejegyzést, és megfogadni az itt leírtakat.

Mitől jobb egy műcsaliszett mint egy-egy fogós darab?

Sosem lehet tudni, hogy az adott napon, az adott vízen, az adott körülmények között mire vágnak rá előszeretettel a rablóhalak. Ami egyik nap még sorra hozta a kapásokat, másnap akár teljesen hatástalan is lehet.

Pontosan emiatt célravezető egy-egy darab helyett például a Damil.hu műcsali választékában egy jól kitalált szett összeállítását kitűzni célként. Így olyankor is meglesz a lehetőség a variálásra, ha az első pár óra dobálás után fennáll a betlizés veszélye.

Olyan, mintha nemcsak egyetlen lapra tennénk fel mindent, hanem lenne A, B, C és sok alternatív tervünk is. Elvégre maga a pergető horgászat is a folyamatos kísérletezésről szól. Ebben rejlik a szett összeállításának a mögöttes indoka.

Hogyan gondolkozzunk az összeállítás során?

Értelemszerűen a halakra jellemző táplálkozási szokásokat kell alapul venni. Nem mindegy, hogy valaki kősüllőre, balinra vagy mondjuk nagyobb testű csukákra és süllőkre szeretne éppen dobálni.

Nem árt, ha az összeállított szettben többféle csalitípus is helyet kap. Beleértve a wobblereket, a körforgó és támolygó kanalakat, twistereket, gumihalakat, vagy a modern verziónak számító spinning bait variációkat.

A típusokon túl a színekkel és a méretekkel is tudunk játszani. Sosem tudható előre, hogy mikor működnek jobban a sötétebb modellek, és mikor hoznak több kapást a világosabb árnyalatok. Hasonlóképp előny, ha a csaliméreten is tudunk variálni napközben.

Amit a pergetés hatékonyságához még nem árthat észben tartani

Ha összeállt a nyerőnek gondolt garnitúra, valahogy azt el is kell ugyebár juttatni a vízpartra. Amennyiben cserkelő pecára készülünk, akkor ennek folyamatos mozgás mellett is érvényesülnie kell.

Pontosan erre használatosak a speciális műcsalis táskák és dobozok. Praktikus módon ezekbe számtalan csaliváltozat belefér. Sőt, a kényelmesen vállra akasztható kivitelekkel pedig az egész napos cserkelő peca kivitelezése is gond nélkül abszolválható.

Még jobb, ha a műcsaliszett összeállításakor arra is gondolunk, hogy ez a műfaj időről időre bizony szereléssel is jár. Emiatt nem árt, ha a táskában vagy dobozban a zsebkésnek, a forgóknak, az előkezsinórnak, illetve az egyéb nélkülözhetetlen kiegészítőknek is helyet tudunk találni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A profi kések a legjobb segítők a konyhában

ked ápr 11 , 2023
ShareTweetPinShareEgy jó szakácsnak a kése olyan társ, mint a középkori lovagoknak a kard volt valamikor, de vonatkozik ez a kellően praktikus és profi háziasszonyokra is. Egy konyhában elképzelhetetlen a zavartalan és kényelmes munkavégzés jó minőségű és elegendő mennyiségű, illetve fajtájú kés nélkül. Elengedhetetlen az is, hogy mindig megfelelő élességgel álljanak […]
kerti-butor.hu

És még ez is...