Mi a PMP vizsga?

szinergia.huA PMP vizsga a projektmenedzserek egyik legnépszerűbb tanúsítványa, hiszen széles körben, nemzetközileg is elismert és elfogadott. Az a projektmenedzser, aki ezzel a minősítéssel rendelkezik, szakértőnek számít a területen. Nézzük meg, mit érdemes tudni a PMP vizsgáról!

A PMP vizsga jellemzői

PMP vizsgára olyan személyek jelentkezhetnek, akik legalább 3 éves projektvezetői tapasztalattal rendelkeznek. Mivel naprakész tudást és értéket képvisel, 3 évig érvényes egy sikeres vizsga, de folyamatos tanulással, ismeretszerzéssel meghosszabbítható. 

A vizsga rendkívül összetett, és felméri a projektmenedzsment összes területével kapcsolatos tudást, ezért a megmérettetés előtt érdemes egy, a Szinergia Kft. által szervezett PMP vizsgafelkészítő elvégzése.

A minősítés feltételei, hogy középfokú végzettséggel és minimum 5 év projektvezetői tapasztalattal vagy felsőfokú végzettséggel, és legalább 3 éves projektvezetői gyakorlattal rendelkezzen az illető. Ezenfelül részt kell venni egy 35 órás tréningen, ami után sikeres vizsgát szükséges tenni. 

Néhány részlet a vizsgával kapcsolatban

A vizsga online és offline formában is elvégezhető. A mintegy 180 feleletválasztós kérdés megválaszolása során definíciókra, módszerek meghatározására, gyakorlati ismeretekre, szituációs feladatok megoldására is lehet számítani, sőt, egyszerű számítások is szükségesek lehetnek. 

A válasz azonban mindig egyértelmű, a kitöltésre rendelkezésre álló 230 perc alatt pedig bőven van lehetőség minden kérdésre választ adni. Igény esetén természetesen szünet is tartható. 

Jelentkezés és egyéb tudnivalók

A vizsga díja különböző attól függően, hogy a részt venni szándékozó személy rendelkezik-e Project Management Institute (PMI) tagsággal vagy sem. Előbbi esetben a cikk megírásának pillanatában 555, utóbbi esetben pedig 405 dollárt kell fizetni.

A legegyszerűbb online intézni a jelentkezést, ehhez létre kell hozni egy fiókot a pmi.org honlapon, bejelentkezés után pedig feltölteni a feltételeket igazoló dokumentumokat. Ez a már említett projektvezetői gyakorlat és a 35 órás képzés elvégzésének igazolását jelenti. Ezt követően foglalható is az online vagy offline vizsgaidőpont. 

A PMP vizsga 3 évig érvényes, ám ez meghosszabbítható abban az esetben, ha a tudás naprakészen tartását sikerül bizonyítani, úgynevezett Professional Development Units (PDU) pontok gyűjtésével. Az újabb és újabb tréningek, képzések segítségével egészen biztos fenntartható a minősítés. 

A PMP vizsga remek lehetőség arra, hogy a projektmenedzsment területén megszerzett tudás nemzetközi szinten is elismerésre kerüljön. Elvégzése magas szintű tudást és naprakész ismereteket feltételez, amelyet a munkaadók elismernek és anyagilag is honorálnak. A PMP vizsga tehát jó befektetés azok számára, akik a projektmenedzsment területén tevékenykednek évek óta, és a jövőjüket is itt képzelik el.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Automatizált konténerüzletet fejlesztett a Kende Gastro

sze máj 18 , 2022
ShareTweetPinShareA Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést – közölte Kende Gábor, a zrt. alapítója, gazdasági igazgatója. Az automatizált üzletekben nincs szükség személyzetre, így pénztárosra sem, kamerákkal követik nyomon a […]
kende konténerüzlet

És még ez is...