A női lét egyik kellemetlen velejárója – mit tehetünk a hüvelyszárazság ellen?

myrobalanmed.comAz intim területeken jelentkező panaszokról a többség nem szívesen beszél, gyakran még az orvosi vizsgálaton is kínosan érzi magát, amikor a tünetekről kérdezik. Főleg, ha olyasmiről van szó, mint például a hüvelyszárazság, amivel ugyan “együtt lehet élni”, de mégis számos kényelmetlenséget okozhat a mindennapok során.

Tényleg a hormonok miatt alakul ki?

Általános tévhit, hogy a hüvely szárazsága csak a változókorban lévő nők problémája. Valóban sok menopauzán áteső hölgy érintett benne, ugyanakkor a fiatalabb korosztálynál is jelentkezhet.

Egyik oka pedig a hormonok egyensúlyának felborulásában, pontosabban az ösztrogén szintjének csökkenésében keresendő. Ilyenkor a természetes hormonpótlás sokat javíthat a helyzeten. Az ösztrogén egyik feladata ugyanis pont a hüvelyváladék termelése, ha pedig a kelleténél kevesebb található belőle, akkor értelemszerűen ezt a funkcióját sem tudja rendesen ellátni.

A változókorba lépve csökkenni kezd az ösztrogén szintje, ez pedig számos kellemetlen tünethez – többek között hüvelyszárazsághoz, hőhullámokhoz, álmatlansághoz – vezethet. Ebbe az állapotba viszont nem kell belenyugodni, hiszen az ösztrogén külső forrásból is pótolható.

A mesterséges hormonkészítmények mellett azonban érdemes inkább a növényi alapú fitoösztrogéneket választani, mert ezek alkalmazása nem jár káros mellékhatásokkal.

Milyen egyéb okok állhatnak még a hüvelyszárazság hátterében?

Az ösztrogén alacsony szintje mellett más olyan tényezők is akadnak, melyek előidézhetik a problémát. Egyes gyógyszerfajták (például antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, allergia elleni készítmények, hormonális fogamzásgátlók) mellékhatásaként ugyancsak jelentkezhet hüvelyszárazság.

Az intim területek higiéniája is befolyásoló tényező: mind a túlzásba vitt tisztálkodás, mind annak hiánya felboríthatja a hüvelyflóra kényes egyensúlyát.

Végezetül természetesen nem hagyhatjuk ki a lelki tényezőket sem: a stresszes életmód szintén okozója lehet a panaszoknak, úgy, ahogy egy szigorú diéta is. A felgyorsult életvitel ugyanis szinte minden sejtünkre káros hatással van.

Hogyan orvosolható a probléma?

Ha a hüvelyszárazság a menopauza egyik tüneteként jelentkezik, vagy más okból ösztrogénhiányos állapot áll fenn, akkor a fitoösztrogéneket tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazása csökkentheti, vagy akár teljesen megszüntetheti a panaszokat.

Emellett érdemes fokozottan ügyelni az intim higiéniára: ezeket a területeket ne normál tusfürdővel vagy szappannal, hanem intim mosakodókkal tisztítsuk, legfeljebb naponta kétszer!

Végezzünk rendszeresen hüvelyöblítést víz és tejsav keverékével! Ez utóbbit patikában lehet megvásárolni, de a pontos adagolással kapcsolatban kérjünk tanácsot a gyógyszerésztől vagy nőgyógyásztól, ugyanis az oldatot a megfelelő töménységben kell alkalmazni! Ha a hüvelyszárazság a szexuális életünkre is kihat, az együttlét alkalmával használjunk síkosítót, ami biztosítja a megfelelő nedvességet!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

KKV-k digitális versenyképessége: nincs érdemi javulás

sze okt 19 , 2022
ShareTweetPinShareA hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) megtartották a koronavírus okozta kényszerdigitalizáció eredményeit, de nem fejlődtek tovább a Digiméter projekt 2022 őszi kutatása szerint. A kkv-k 79 százalékának van honlapja, míg tavaly ez 73 százalék volt, illetve lényegesen kevesebben vannak, amelyek csak alkalmilag frissítik ezeket. A kkv-k alkalmazottainak 67 százaléka dolgozik […]
grafikon

És még ez is...