Miért van munkaerőhiány Magyarországon egyes szektorokban?

terendo.comA súlyos munkaerőhiány Magyarországon egy viszonylag szokatlan állapot, amire nem igazán volt felkészülve a gazdaság annak ellenére, hogy bizonyos jeleket már évekkel ezelőtt is lehetett tapasztalni. A probléma viszont megoldásra vár, ami már szerencsére létezik és viszonylag egyszerűen elérhető, például ázsiai munkaerő segítségével.

Egyáltalán mi vezetett el a munkaerőhiányhoz?

Az első kérdés valójában az, hogy mit nevezünk munkaerőhiánynak? A legegyszerűbb megfogalmazás: egy álláshelyet kínáló vállalkozás számára a munkaerőhiány az, ha az általa meghirdetett pozíciókra nem tud a kínált béren felvenni munkavállalót. Fontos, hogy a bér és az üres pozíció összetartozik. Megoldással azonban már több cég is rendelkezik, például a TERENDO ázsiai munkaerő-szakértő, a segítségükkel ázsiai munkavállalókkal lehet feltölteni a betöltetlen pozíciókat.

Hogyan alakulhat ki munkaerőhiány? Van, hogy egy tényező játszik közre, de olykor több egyszerre, mint ahogy hazánkban is jelenleg. Ilyen például az elöregedő társadalom, a földrajzi aránytalanságok a munkaerő kereslet-kínálat viszonyában, a szakképzési rendszer hiányosságai. Ugyanúgy ide tartozik az is, ha hiányoznak a “jó” munkaadók, azaz a munkaadók nem biztosítanak megfelelő feltételeket a munkavállalók számára. Ha megváltozik a hagyományos munkarendhez és munkához való hozzáállás, az is okozhat munkaerőhiányt.

Továbbá még az is szerepet játszik, hogy az elmúlt években a munkáról kialakult kép is megváltozott. Nem csupán kötelesség, hanem örömforrásnak is lennie kell egyben. Ha mindezeket végigvesszük, láthatjuk, hogy a többsége igaz hazánkra. Így egyből látszik az is, hogy igenis szükség van külföldi, ázsiai munkavállalókra. Magyarországon jelenleg az egyik legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, így itthonról egyértelműen nem lehet megoldani a jelenlegi helyzetet.

Nézzük a számokat

A legtöbb munkaerő a feldolgozóiparból hiányzik, ami már akadályozza a termelés növekedését is. 2022-ben is az ehhez tartozó szektorokban adták fel a legtöbb álláshirdetést. A szakértői becslések szerint 2030-ra a szakképzett munkaerőhiány globálisan eléri a 100 millió főt. Egészségügyben, szoftverfejlesztés területén és a feldolgozóiparban a legsúlyosabb a helyzet világszinten.

Az egyik legjobb megoldás: ázsiai munkavállalók alkalmazása

Az ázsiai munkaerőről sokan pozitív véleménnyel vannak. Magyarországon jelenleg is több tízezer ázsiai dolgozik, a foglalkoztatók elégedettek a munkatempójukkal, rendelkezésre állásukkal, eredményeikkel. Ami annak is köszönhető, hogy hajlandók túlórázni és ünnepeken is dolgozni. A feldolgozóipar számára nagy segítséget jelentenek, de mint mindenhol, itt is a hangsúly a minőségi toborzáson van. Alaposságra és kiemelt körültekintésre van szükség a közvetítés során, amihez mindenképpen érdemes profikat felkeresni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Milyen állásokat kínálnak fel nekünk Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?

pén márc 17 , 2023
ShareTweetPinShareNyíregyháza egy elég nagy város, s nem meglepő, hogy itt összpontosul a vármegye élete. Rengeteg üzlet, áruház található a térségben, amely a bevásárlás, valamint az álláskeresés szempontjából egyaránt hasznos. Az ilyen áruházak ugyanis nagyon sok ember számára biztosítják a megélhetést. Az irodai, IT és háttérmunkálatok mellett az áruházi pozíciók is […]
nyiregyhazaallas.hu

És még ez is...