Hol van ilyenkor a BSA? Egyre kelendőbbek az illegális szoftverek

windowsIdén is a márkás ruházat, az illatszer és az illegális számítógépes programok a legkelendőbb hamisított termékek Magyarországon – derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. reprezentatív kutatásából.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleménye szerint a magyarok 58 százaléka szerint a hamis termék nem olyan jó minőségű, mint az eredeti, mégis a lakosság 15 százaléka vásárolt idén hamisítványt, elsősorban (72 százalék) az alacsonyabb ár miatt. A korábbi évekhez hasonlóan a legnépszerűbbek a hamisított márkás ruházati termékek (16 százalék) és az illatszerek (hat százalék), emellett gyakran töltöttek le a fogyasztók illegálisan másolt programokat (hat százalék), szereztek be nem megbízható forrásból származó élelmiszert (négy százalék), CD-t vagy DVD-t (két százalék), illetve illegális forrásból származó gyógyszert (két százalék) is. Tízből hat internetező jelenleg nincs tisztában azzal, hogy az online tartalmak legális vagy illegális úton váltak-e elérhetővé a világhálón. Az internethasználók kétharmada pedig nem hajlandó fizetni azért, hogy jogszerű forrásból férhessen hozzá tartalmakhoz a világhálón. Sőt, minden ötödik tudatosan vásárolna számítógépes programokat illegális csatornákon keresztül – áll a felmérésben. A közlemény szerint, a termékhamisítás évente akár 300 milliárd forint körüli kárt okozhat a magyar gazdaságnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ezért sem érdemes hamis oltottsági igazolást szerezni

ked nov 16 , 2021
A darkneten árulják több mint félmillió, a koronavírus elleni hamis oltottsági igazolást és PCR-teszteredményt szerzett moszkvai lakos személyi adatait – közölte a Kommerszant. A lap újságírói kapcsolatba léptek egy üzérrel, aki 120 dollárért kínált ezersornyi információt – benne személyi igazolvány-, társadalombiztosítási azonosító- és telefonszámokkal, valamint lakcímekkel. Jevgenyij Antyipov programozó, az […]
Orosz covid igazolvany