Szmoking vagy öltöny: mi a különbség?

lordfashion.huBár az erősebbik nem tagjai között akadnak olyanok, akik számára a szmoking és az öltöny közötti különbség egyértelmű, de azért az urak többségét kétségkívül zavarba hozza, ha meg kellene mondania két, a Google-ben talált kép alapján, hogy a két öltözet mégis miben tér el egymástól.

Mit kell tudni a szmokingról?

Tény, hogy nagyon sok a hasonlóság a Lord Men’s Fashionnél kapható öltöny és szmoking között, de az utóbbi egyértelműen az előbbi felett áll.

A legfontosabb ismérvei közé tartozik, hogy a zakója egy gombbal záródik, a sálgalléros kihajtója szaténnal van díszítve, illetve soha nem kerül rá hátsó slicc. Ami pedig a nadrágját illeti, a külső oldalán egy szaténcsík fut, nincsen rajta övbújtató, és sem a hátsó zsebén, sem pedig derekán nincsen gomb, hanem egy belső kapoccsal záródik.

Nem mehetünk el szó nélkül azonban amellett sem, hogy míg az öltönyviselést ma már nem kötik szigorú szabályokhoz, addig a szmokingét igen. Jellemzően az este 6 óra után kezdődő, nagyon elegáns rendezvényeken kell viselni, például az operában, egy komolyzenei koncerten, egy díjátadón vagy egy hivatalos fogadáson.

Persze ezt általában a meghívóban is szokták jelölni, méghozzá úgy, hogy dress code-nak a “black tie” kifejezést adják meg. Legközelebb tehát, ha ezt olvassa, akkor már biztosan tudni fogja, hogy szmokingban kell gondolkodnia.

Mivel viselje a szmokingot?

Az első és talán legfontosabb dolog a fehér, esetleg törtfehér, speciális szmokinging, amelyet a gallér állása különböztet meg a hagyományos társaitól, a csücskei határozott szögben vannak lehajtva.

Emellett mindenképpen szükség lesz még csokornyakkendőre is, a szmoking ugyanis csak ezzel viselhető. Továbbá plusz elemként választhat még egy mellényt vagy egy spanyol övet is. Amennyiben az utóbbi mellett teszi le a voksát, figyeljen arra, hogy az öv fele takarja a nadrágot, a másik fele pedig fedje az inget.

Mikor viseljen öltönyt?

Az öltöny manapság már szinte bárhova és bármikor felvehető, ami leginkább annak köszönhető, hogy öltönyök között az elegánsabb és bohókásabb verzióktól kezdve a komolyabb vagy sportosabb típusú modellekig szinte minden megtalálható.

De különösen azokra az alkalmakra érdemes viselni, amikor nem akar túlságosan kiöltözni, az elegáns megjelenésről viszont nem szeretne lemondani. Ilyenek lehetnek például az üzleti megbeszélések és vacsorák, amelyek esetében kiemelten sokat nyom a latban az első benyomás. Továbbá a színházba, a társasági eseményekre és a randevúkra is illik öltönyt venni.

Bízunk abban, hogy a fentebb leírtakkal sikerült rávilágítani a legfontosabb különbségekre, és legközelebb már Ön is magabiztosabban tud majd választani. Ha netán mégis lennének kérdései, forduljon nyugodtan a fentebb már érintőlegesen említett Lord Men’s Fashion munkatársaihoz!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az ideális karnis kiválasztásának lépései: ezekre mindenképp figyelj!

pén ápr 26 , 2024
ShareTweetPinShareA megfelelő függönykarnis kiválasztása kulcsfontosságú lehet otthonunk stílusának és funkcionalitásának szempontjából. Egy jól megválasztott függönytartó nemcsak esztétikailag illeszkedik a helyiséghez, hanem a függönyöket is könnyebben kezelhetővé teszi. Jól választani azonban nem könnyű, pláne, ha hajlamosak vagyunk az esztétika alapján dönteni. Összeszedtük, hogy milyen szempontokat érdemes még figyelembe venni. Így találd […]
pompeza.hu

És még ez is...