Az Internet tényleg nem felejt

Chloé ZhaoTörölték A nomádok földje című filmmel kapcsolatos tartalmakat az internetről Kínában, miután rendezőjét, a kínai származású, de az Egyesült Államokban élő Chloé Zhaót “Kína bemocskolásával” vádolta meg néhány helyi felhasználó egy 2013-as interjúja miatt.

Mindössze néhány nappal ezelőtt a kínai sajtó még elismerően beszélt Zhaóról, mint a történelem első ázsiai nőjéről, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Az állami média “Kína büszkeségének” nevezte a rendezőt és hirdette a mozi április 23-ra tervezett bemutatóját – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. Múlt pénteken azonban elkezdtek eltűnni az állami weboldalakról és a közösségi médiából a filmmel kapcsolatos tartalmak és a legjelentősebb jegyárusító oldalakról is leszedték a vetítési időpontokat. A film online térből való “eltüntetésének” hátterében a jelek szerint Zhao egy 2013-ban, a Filmmaker magazinnak adott interjúja áll, amelyben kamaszkorát felidézve úgy írta le Kínát, mint “egy hely, ahol mindenütt hazugság van”. Az interjút februárban levették a magazin internetes oldaláról, de még mindig elérhető az online archívumban.

Zhao nyolc évvel ezelőtti szavai múlt pénteken bukkantak fel újra a kínai közösségi médiában, amelynek néhány felhasználója “Kína bemocskolásával” vádolta meg a rendezőt és a film bojkottjára szólított fel. A kínai Twitterként is emlegetett Weibo mikroblogon a filmhez kötődő hashtag több mint 87 milliós nézettséggel és negyvenezer továbbosztással rendelkezik, de a hozzá kapcsolódó tartalom eltűnt és csak egy üzenet olvasható helyette, amely szerint azt “a releváns törvényeknek, szabályozásoknak és politikai irányelveknek megfelelően” eltávolították. Egyelőre nem erősítették meg, hogy a film bemutatója elmaradna Kínában, és a Variety című filmes portál értesülése szerint az illetékesek abban reménykednek, hogy visszafogottabb keretek között ugyan, de be fogják tudni mutatni a produkciót. A Francis McDormand főszereplésével forgatott road movie a velencei filmfesztiválon való bemutatkozása óta számos fontos filmes díjat megnyert már, és Oscar-esélyei is nagyon erősek.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Terjedő többfaktoros azonosítás: idei trendek III.

sze márc 10 , 2021
A Micro Focus szakértői összegyűjtötték, milyen kiberbiztonsági trendekre számítanak idén. Mivel egyre több üzleti folyamat és alkalmazás esetében vesznek igénybe felhőszolgáltatásokat, már az elmúlt években is egyre több helyen alkalmaztak többlépcsős hitelesítést a szervezetek az infrastruktúra védelmének erősítésére. A távmunka terjedése és tartóssá válása pedig újabb löketet adott ennek a […]
jelszó