Orosz barátainknál a választási bizottságok kérhetik majd az online agitáció lekapcsolását

Biztosak lehetünk abban, hogy nem a kormányzati agymosás fogja irritálni a bizottságokat.

Harmadik, végleges olvasatában is megszavazta szerdán az orosz parlament alsóháza azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a központi és a regionális választási bizottságok kérhetik a tömegtájékoztatási és távközlési felügyelettől (Roszkomnadzor) a választási törvényt sértő kampányanyagok internetes hozzáférhetőségének letiltását. Az orosz Központi Választási Bizottság kapta meg a jogot arra, hogy meghatározza a választási kampányanyagok internetes élőállítására és terjesztésére vonatkozó szabályokat. A tervezet értelmében a hírforrás tulajdonosának a figyelmeztetést követő egy napon belül el kell távolítania a kifogásolt anyagokat, ellenkező esetben korlátozni fogják a weboldalaihoz vagy a médium egészéhez való hozzáférést, egyéb szankciók mellett. Korábban a törvénytervezet kezdeményezői kifejezték reményüket, hogy az olyan it-óriások, mint Facebook, Twitter és YouTube a kellő módon reagálnak a változásokra. Vlagyimir Putyin az orosz parlamenti pártok frakcióvezetőivel folytatott tanácskozáson egyebek között leszögezte: Oroszország nem fogja megengedni, hogy külföldről beavatkozzanak a szeptemberben esedékes parlamenti választásokba. Komoly kihívásnak nevezte a felhasználók hozzáférését korlátozó, magukat az Egyesült Államokban is kivételesnek tekintő it-cégek magatartását. Meglátása szerint ez az “ideológiai vízválasztó” most végigvonul az egész világon.

A Roszkomnadzor bejelentette, hogy ha a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) továbbra sem tesz eleget annak a követelménynek, hogy anyagain feltüntesse, hogy külföldi ügynöktől származnak, akkor sokszorosára fogja emeli a bírságot és korlátozni fogja a cég hírszolgáltatásához való oroszországi hozzáférés lehetőségét. A hatóság közleménye szerint a SZER/SZR és a cég vezérigazgatója ellen 195 jegyzőkönyvet vettek fel, amelyek alapján 19,3 millió rubel büntetést szabtak ki. A SZER/SZR az eljárást igazságtalannak véli, ezért és az összes ítéletet meg fogja fellebbezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Franciaország egymilliárd eurót fordít a kiberbiztonság erősítésére a kórházak elleni támadások után

pén febr 19 , 2021
Egymilliárd eurót fordít a kiberbiztonság megerősítésére a francia kormány az egyre gyakoribb internetes támadások miatt, amelyeknek két kórház is áldozatul esett a közelmúltban – jelentette be Emmanuel Macron államfő. Az összegből a kormány a kibervédelmi ágazatot fogja fejleszteni, amely 2025-re mintegy 25 milliárd euróra tervezi növelni a forgalmát, s meg […]
Emmanuel Macron, a francia államfő