Tejfogbalesetek és azok kezelése

mesterdent.huKülönösen gyermekkorban, például a játék hevében könnyen előfordulhatnak a fogakat érintő balesetek. Főleg a felső nagymetsző fogakat éri gyakran sérülés, mely meglehetősen látványos. Ugyanakkor szerencsére van megoldás a problémára.

Nem mindegy, hogy tejfogat vagy maradandó fogat ér sérülés, ugyanis a kettő eltérő kezelést igényel. A gyermekek nyálkahártyájának, illetve fogínyének sérülése nem nyújt szép látványt, azonban nagy előny, hogy nagyon gyorsan regenerálódik.

Fogászati balesetek elhárítása a MesterDent Fogászati Rendelőben

A tejfogbalesetek elhárításában nagy tapasztalattal rendelkeznek a MesterDent Fogászati Rendelő szakemberei. A 2020 óta működő rendelő a 9. kerületben található. A szolgáltatások egytől-egyig a legmagasabb minőségben érhetőek el gyermek és felnőtt pácienseknek egyaránt. A kezelések körébe tartozik a porcelánkoronák készítése és alkalmazása, a fogpótlás, a fogszabályozás, a mikroszkópos gyökérkezelés, a szájsebészet, az implantológia és esztétikai, valamint általános fogászat.

Az ijesztő tejfogbalesetek

Ha egy esést követően a gyermek vérző ínnyel, sírva jelenik meg a szülő előtt, akkor az rendkívül felkavaró lehet. Mégis érdemes kerülni a pánikot, és megnyugtatni a gyermeket. Hacsak nem komoly a baj, akkor a vérzés hamar el fog múlni. A fogat érő ütés hatására a fogak akár meg is lazulhatnak, ami az evést és ivást is megnehezítheti. Ha viszont nincs fájdalom, akkor valószínűleg nem nagy a gond.

Ha a balesetet követően a fog elszürkül, akkor valószínűleg a fogba belépő idegek és erek sérültek. Ezt a fog elhalása okozhatja,, illetve azzal járhat, hogy a gyermek az adott foggal nem fogja érzékelni a hideg és meleg ingereket. Ha nem alakul ki gennycsatorna, akkor ezzel nincs teendő, de érdemes megmutatni szakembernek.

Ha a fog nem hal el, viszont intenzív fájdalom jelentkezik, akkor valószínűleg a fogbél begyulladt. Ekkor mielőbbi orvosi ellátásra van szükség a probléma orvoslására.

Nagyon ritka, hogy a fog felcsúszik a fogínybe, de spontán újra kinőhet. Viszont a biztonság kedvéért jobb, ha látja orvos a gyermeket.

Mit lehet tenni otthon, ha a tejfogak megsérültek?

A tejfogak sérülése esetén is fontos azok óvatos tisztítása. Ebben nagy segítséget jelenthet egy puha sörtéjű fogkefe.

Ha az evés és ivás nehezen megy, mert például mozognak a fogak, akkor ajánlott pépes diétát tartani, vagy olyan ételeket fogyasztani, amelyeket nem kell különösebben megrágni. Az ivást pedig a szívószál alkalmazása könnyítheti meg. A tejtermékeket jobb kerülni, mert a bennük lévő baktériumok problémát jelenthetnek. Ha fennáll a fertőzés veszélye vagy a fogorvos javasolja, akkor célszerű ecsetelni az ínyt.

Duzzanat esetén az óvatos jegelés hozhat enyhülést. Viszont nem közvetlenül fagyasztott zöldséggel vagy jéggel, hanem textilbe csavarva, legfeljebb tíz percre. Ha a fog letört, akkor jobb megmutatni az orvosnak, nehogy éles legyen a széle és sértse a száj többi részér. A MesterDent Fogászati Rendelőben ebben is tudnak segíteni!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

K&H: most még jobb privát banki ügyfélnek lenni

szo aug 12 , 2023
ShareTweetPinShareA K&H privát banki ügyfelei számára a személyes és telefonos ügyintézés mellett, már zárt online videós csatornán keresztül is biztosított a kapcsolat a dedikált bankárukkal. Új megoldással bővítette a K&H szolgáltatásait. A nagy vagyonnal rendelkező, privát banki ügyfelek körében eddig elképzelhetetlen volt, hogy a digitális térben lépjenek kapcsolatba privát banki […]
bankkártya

És még ez is...