Az élő kaszinó pszichológiája

Az online szerencsejáték üzletág az utóbbi egy-két évtizedben szabályszerűen berobbant az életünkbe, és online kaszinójátékok óriási választékával szembesülünk, ha ki akarunk egy kicsit kapcsolódni. Az online kaszinók megpróbálják a kaszinók világát és hangulatát elhozni az otthonunkba egyszerűen az interneten keresztül. Rendkívül kényelmesek és praktikusak, mert bármikor és bárhonnan játszhatunk velük. Ez a kedvező tulajdonság viszont azzal a hátránnyal ötvöződik, hogy a játékos elveszíti egy igazi kaszinó hangulatát, a többi játékos és a játékmesterrel való együttműködés lehetőségét. A hagyományos online kaszinók kezdetben jobban hasonlítottak egy számítógépes játékra, mint egy kaszinóra.

Az élő kaszinó játékok ezt a hiányosságot próbálják meg kiküszöbölni. Ennél a kaszinójátéknál egy igazi játékmester irányítja a játékot egy stúdióból, amelyet pontosan egy kaszinónak megfelelően rendeznek be. A kaszinójátékosok az internet segítségével kapcsolódnak be a játékba. Ahhoz, hogy a kaszinójáték megfeleljen egy igazi kaszinóban megszokott játéksebességnek, a játékosoknak a modern technika segítségével biztosítják a lehetőséget, hogy gyakorlatilag késleltetés nélkül tudjanak bekapcsolódni a játékba.

krupiéAz élő kaszinójátékok nagymértékben különböznek a hagyományos online kaszinóktól. Technikai szempontból egy élő kaszinójáték lebonyolítása komoly kihívást jelent, és modern technológiát kell alkalmazni a valós idejű játék biztosításához. Azonban ez a cikk nem a technológiai jellemzőkre fókuszál, hanem a szerencsejátékok egy másik jellegzetes vonására, a játék pszichológiájára. Az élő kaszinók sokkal látványosabbak, és sokkal erőteljesebb audiovizuális hatást gyakorolnak a játékosokra, mint a hagyományos online kaszinók. A pszichológia a játékban észrevétlenül mindig jelen van. Akkor például, amikor az előzetesen megtervezett játékstratégia helyett a játékos más mozgatórugók alapján kezd el játszani. A kaszinójátékosok egy része nagyon fegyelmezett, és uralkodni tud az érzelmein és pontosan a játékstratégiát követi. Más játékosok viszont annak ellenére, hogy eredetileg egy játékstratégia szerint játszanak, mégis egy ponton már nem követik a stratégiát és a játékuk kiszámíthatatlanná válik. Ha a játékot követően újra elemzik a döntéseiket, akkor az esetek nagy részében megbánják azt, hogy nem a stratégiát követték. De miért is térnek el a stratégiától? Ennek a jelenségnek a vizsgálata a játékpszichológia feladata.

A játékosok különböző reakciója egy adott helyzetben a játékos személyiségtípusával függ össze. Különböző helyzetekre egyszerűen máshogy reagálunk. Egy profi kaszinójátékos képes uralkodni az érzelmein, nem hagyja, hogy az érzelmei befolyásolják a döntéseit. Egy elvesztett játék után képes kiszállni, és nem próbálja meg visszaszerezni az elvesztett összeget. Türelmes, intelligens és jól kontrollálja a helyzetet.

Az impulzív játékos viszont teljesen más jellemzőkkel rendelkezik. Egy adott játékhelyzetben teljesen a játékra összpontosít és az szinte teljesen rabul ejti. Ha elveszít egy játékot, akkor az elvesztett játék miatt érzett bosszúságán nem tud uralkodni és egy új játékot akar elkezdeni. Mivel az érzelmei irányítják ilyenkor a játék során, nem tud koncentrálni a játékra és nem tud kilépni a megfelelő pillanatban, ezért még többet veszíthet. Természetesen egy elvesztett játék elvileg nem jelent nagy problémát, de ha nem sikerül visszanyerni az elvesztett összeget a következő játékban és újabb összeget veszít a játékos, majd ezt ismét nem sikerül visszanyerni, akkor a játékos megindulhat lefelé egy lejtőn, amit egyre kevésbé lesz képes kontrollálni.

A szerencsejáték egy ponton elérhet egy olyan állapotba, amikor a játék függőséghez vezet. Mi is jellemzi egy játékfüggő játékost? Egy játékfüggő játékos jóval többet játszik, mint azt eredetileg eltervezte. A téteknél sem tudja betartani a szabályokat és nem követi a stratégiát. Nagyobb kockázatokat vállal. Állandóan a játék után vágyik, és ha nem játszik éppen, akkor nyugtalanná és ingerlékennyé válhat. Az elvesztett összeget megpróbálja bármi áron visszaszerezni, ami gyakran vezethet bűnőzéshez. Ami igazán érdekes kérdés, hogy miért reagálnak máshogyan a játékosok a szerencsejáték közben? Különböző pszichológiai problémák, örökletes hajlam és egyéb tényezők állhatnak a különböző reakció mögött. Bizonyos játékosoknál a játék stresszoldásként és jutalmazásként szolgál, azaz a mindennapi élet különböző színterei, mint például a munkában, tanulásban vagy a magánéletben elszenvedett kudarcokat próbálják meg a játékosok hangulatjavításként a játékban kompenzálni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Programsorozattal segítenének a fogyatékkal élőknek

sze márc 30 , 2022
ShareTweetPinShareAz Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT), a HunCERT és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) a fogyatékkal élők segítése céljából Akadályok nélkül címmel rendezvénysorozatot indít áprilisban. A programokon többek között bemutatják, hogy miként járulhat hozzá az informatika, azon belül is az internet és az internetközösség a fogyatékkal élő emberek életét nehezítő […]
fogyatékkal élők

És még ez is...