Zöld energia, avagy a megújuló energiaforrások: mit tehetünk a jövőnkért?

soler.huManapság egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság és a megújuló energia, vagy zöld energia kifejezések. Az, ahogyan eddig éltünk – a haszonállattartás, energiatermelés és emberi fogyasztás – ilyen módon és mértékben nem fenntartható tovább. Mindez ugyanis jelentősen növeli a károsanyag kibocsátást, valamint a különböző forrásaink nagy mértékű csökkenését, nem beszélve a globális felmelegedésről. Földünk mindezzel egyszerűen már nem bír el. Sajnos nem túlzás azt mondani, hogy csupán pár évtizedre elegendő fosszilis, azaz nem megújuló erőforrásunk maradt. Cikkünkben összefoglaljuk, milyen módokon termelhető meg a zöld energia.

A fenntartható energiatermelés: források és módszerek

Megújuló energiaforrásnak azokat a természet adta forrásokat nevezzük, amelyek folyamatosan rendelkezésre állnak, vagy természetes úton újratermelődnek. Ilyenek többek közt a nap, a szél, a víz, geotermikus energia és a biomassza. Zöld energiát tehát ezek felhasználásával tudunk termelni, például szélerőművek és napelem rendszerek segítségével, valamint a biomassza égetésével.

Szélerőművek

A szélerőművek működése nagyon egyszerű: ahogy a szél belekapaszkodik a lapátokba, azok forogni kezdenek és ezzel energiát termelnek, amit a generátorház árammá alakít át. A rendszer működése teljesen környezetbarát, semmilyen káros anyagot nem termelnek. 25 évig is képesek hatékonyan működni, ezután pedig alkatrészeik nagy része újrahasznosítható.

Mivel a szélerőművek hatékonysága nagyban függ az időjárástól, így nehézsége, hogy nem folyamatos és egyenletes a termelése, így külön megoldást kell találni a megtermelt áram elvezetésére és tárolására.

Napelem

A másik – egyre elterjedtebb – zöldáramot előállító rendszer a napelem rendszer. A háztetőkön elhelyezett napelem panelek a napsugárzás által egyenáramot termelnek, amit az inverter váltakozóárammá alakít át. A napelem rendszerek sem bocsátanak ki semmilyen káros anyagot és hosszú évekig képesek hatékonyan működni. Ráadásul nemcsak a cégek és nagy épületek, de családi házak áramszámláját is képesek akár 0 forintra csökkenteni.

Biomassza felhasználása: égetés és gázosítás

A biomassza olyan szervesanyag, ami elhalt állati és növényi maradványokból áll, például elpusztult állatokból, lehullott falevelekből, de az állatok ürüléke is ide tartozik. A biomassza felhasználható takarmányként, tápanyagként vagy ipari alapanyagként is, de különböző módszerekkel energiatermelésre is kiváló. A keletkezett biomasszát előállíthatják szilárd-, gáz-, vagy cseppfolyós halmazállapotban is. Ettől függ felhasználásuk módja.

Az égethető biomassza magas fűtőértékkel rendelkezik alacsony nedvességtartalmának köszönhetően, ilyen például a fűrészpor vagy szalma. A magasabb nedvességtartalmú szerves anyagokat – mint zöld növényi hulladékok vagy állati trágya – elgázosítják. Folyékony halmazállapotban pedig bioüzemanyagként funkcionál. Ezeket belső égésű motorokhoz lehet felhasználni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A zöld ügyvédnő „áttöri a negyedik falat”

sze aug 17 , 2022
ShareTweetPinShareA magyarországi Disney+ bejelentette, hogy az Amazon: Ügyvéd (She-Hulk: Attorney at Law) augusztus 18-ától Magyarországon is megcsodálhatóvá válik a Disney+ felületén. Az új vígjátéksorozat főszereplője Tatiana Maslany, aki Amazont, azaz Jennifer Walters-t alakítja, egy emberfeletti jogi ügyekre specializálódott ügyvédet. A Kat Coiro és Anu Valia által rendezett Amazon: Ügyvéd Jennifer […]
She Hulk

És még ez is...