Mire figyelj, ha gyepet szeretnél öntözni?

Nem is olyan régen csak egy kerti csapra erősített locsolócső állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy megöntözzük a fűvel bevetett területet. Ma már viszont más a helyzet, hiszen lehetőségünk van az automatikusan működő öntözőrendszer kiépítésére is.

Gondolj csak bele, hogy ez mekkora könnyebbséget jelent! Ahelyett, hogy a slaggal bíbelődnél, elég beprogramoznod a vezérlőegységet, hogy utána az automata öntöző a közreműködésed nélkül tudjon működni. Rád legfeljebb csak akkor van szükség, amikor változtatni kell a beállításokon.

Mit kell tudnod a gyep öntözéséről?

Ha még nem tudod hol szerezd be a telepítéshez szükséges elemeket, akkor nézz körül a Szomszedkert öntözőrendszer menüpontjában! Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mire érdemes odafigyelned a kialakításakor, akkor olvass tovább! Ebben az írásunkban ugyanis fontos kérdésekre adunk választ.

Ahogy más növényekre, úgy a gyepre is oda kell figyelned, ha azt szeretnéd, hogy szép legyen, és egészségesen növekedjen. A vízigény tekintetében mindenképp tartsd szem előtt, hogy a fűszálak nem viselik jól, ha túl gyakran éri őket nedvesség.

Akkor tudnak szépen fejlődni, ha ritkábban, de hosszabb ideig jutnak vízhez, ez esetben ugyanis mély gyökeret tudnak növeszteni a talajban. Emellett az öntözés gyakoriságát a talaj típusa is befolyásolhatja. Ha a fűmagok agyagos talajba kerülnek, akkor elég hetente egyszer megöntözni őket. Ha viszont homokos a talaj, akkor 3-4 naponta gondoskodni kell a vízellátásról.

Végül még egy fontos dolog: nemcsak a víz mennyiségére érdemes figyelni, hanem az öntözés időpontjára is. Tűző napon soha ne öntözz, a kora reggeli vagy a késő esti órák sokkal ideálisabbak hozzá!

Miért érdemes automata öntözőrendszert használnod?

Az automata öntözőrendszer sokkal egyszerűbbé, s ezáltal kényelmesebbé is teszi a vízellátást. Mivel nincs szükség arra, hogy jelen legyél, ezért a növények akkor is megkapják a szükséges vízmennyiséget, amikor te épp nem vagy otthon. Bátran elmehetsz egy hosszú hétvégére vagy egy nyaralásra anélkül, hogy bárkit meg kellene bíznod az öntözéssel.

Mint ahogy azt már említettük, a gyep öntözésének különösen nagy figyelmet kell szentelni. Manuálisan nem biztosíthatod, hogy a füves terület minden részére pontosan ugyanannyi víz kerüljön, emellett pedig az öntözés ideje sem lenne tervezhető. Ha ugyanis te csak napközben érsz rá, akkor nem tudod kivitelezni a reggeli, illetve esti öntözést.

Milyen alkatrészekre lesz szükséged?

Az öntöző agya a vezérlőegység, ami lehetővé teszi a programozást, de a csövek, illetve a szórófejek is nélkülözhetetlen elemek a víz mozgatásához, szórásához. Ezen kívül pedig az idomok, csatlakozók és egyéb tartozékok használatára is szükség van.

Láthatod, hogy a gyep öntözése gyorsan és egyszerűen megvalósítható, ha az automata öntözőrendszer használata mellett döntesz. Csak néhány fontos dologgal kell tisztában lenned, például azzal, hogy milyen alkatrészekre lesz szükséged a telepítéshez, és máris mehet az egész!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tökéletes kötelek csörlőkhöz

hét nov 21 , 2022
ShareTweetPinShareAmennyiben sűrűn használjuk a csörlőnket, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű az a kötél amivel dolgozunk. Éppen ezért érdemes mindig figyelmet fordítani rá, hogy magas kvalitásokkal rendelkező termékeket használjunk ebből az alkotóelemből. Szintetikus kötelek A szintetikus kötél az egyik olyan variáció, amellyel biztosan Ön sem fog mellényúlni. Ezeket a darabokat […]
maconwinch.eu

És még ez is...