Hagyományos vagy teleszkópos ágvágók – melyiket válasszuk?

ágvágóEgy kert csak akkor mutat rendezett képet, ha a tulajdonosa odafigyel arra, hogy rendszeresen gondozza növényeit. Fák esetében ez a lombkorona metszését jelenti, melynek leggyakoribb eszköze az ágvágó.

Persze ma már a kerti szerszámok kínálatában mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő változatot. A normál, illetve a teleszkópos kialakítás is népszerű, noha mindkettő más-más tulajdonságokkal bír. Hasonlítsuk őket össze!

A hagyományos ágvágók jellemzői

Robosztus kialakítás, hosszú pengék, még hosszabb, vastag nyelek. Mindenki látott már ilyen klasszikus ágvágót. Minden olyan fánál és bokornál célszerű őket használni, ahol az ágak már túlságosan vastagok ahhoz, hogy egy metszőollóval kordában lehessen őket tartani.

Tekintélyes méretük és súlyuk miatt mindkét kezünkre szükségünk lesz a használatukhoz, de ez nem jelenti azt, hogy megerőltető lenne velük dolgozni. A mai modern ágvágók között ugyanis több típus is rendelkezik áttételekkel, melyeknek köszönhetően kisebb erőkifejtéssel is hatékonyan megzabolázhatjuk a fák lombkoronáját.

Kialakításuknak köszönhetően többnyire a fejmagasságban, illetve kicsivel felette vagy alatta elhelyezkedő ágakhoz célszerű őket használni. Amennyiben egy-egy magasabb fát szeretnénk rendbe tenni, akkor már létra használatára lesz szükség. A magasban egyensúlyozva pedig nagyon óvatosnak kell lenni, ugyanis elég egy rossz mozdulat a hirtelen landoláshoz és a súlyos sérülésekhez.

Akinek viszont a biztonság az elsődleges, az választhat egy teleszkópos ágvágót is a Fiskars & Gerber termékek webáruházának kínálatából.

Miben más egy teleszkópos ágvágó?

Ezek a szerszámok hosszú, kihúzható nyéllel rendelkeznek, melynek köszönhetően a talajról is elérhetjük a magasban lévő ágakat. Akár a 6 méter magasságban lévő vékonyabb ágakat is meg tudjuk metszeni létra nélkül, úgy, hogy közben stabilan, két lábbal állunk a földön. Mindössze arra kell odafigyelni, hogy a lezuhanó fadarabok nehogy a fejünkre essenek.

A teleszkópos ágvágókkal viszont nemcsak a magasban lehet hatékonyan dolgozni: ha kertünket például néhány tüskés bokor vagy egy sűrű sövény díszíti, akkor ennek a megritkításában is a segítségünkre lehet. A hosszú és vékony nyélen lévő pengékkel ugyanis könnyedén behatolhatunk a növényzet közé anélkül, hogy a karjainkat felsértenék a hegyes ágak és tövisek.

Illetve ha alacsonyan, a talajszint közelében szeretnénk egy kicsit megmetszeni a növényeket, akkor a teleszkópos kialakításnak köszönhetően nem kell hajolgatni, hanem kényelmesen, álló helyzetből vagdoshatjuk le az ágakat.

Konklúzió: melyik a jobb?

Ahogy azt az olvasó mostanra sejtheti, nem lehet egyértelmű ítéletet mondani. A normál ágvágó könnyebben elbánik a vastagabb, keményebb ágakkal, a teleszkópos változat pedig a fejmagasságnál sokkal lejjebb vagy feljebb lévő, de vékonyabb ágak megritkításában segít.

A legcélszerűbb az, ha beszerezzük mindkettőt, és mindig azt használjuk, amelyikre éppen szükségünk van.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A cukorbetegségben szenvedők elengedhetetlen eszköze: a vércukorszintmérő

pén márc 11 , 2022
ShareTweetPinShareVannak olyan betegségek, amelyek korunk népbetegségei közé tartoznak és az emberek nagy százalékát érintik. Ilyen gyakori anyagcserezavar a cukorbetegség is, amely sokak életét nehezíti meg. Amikor az inzulinhatás csökken vagy hiányzik, akkor a szervezet nem képes vérből felvenni a szőlőcukrot. Ekkor beszélhetünk inzulinhiányról vagy inzulinrezisztenciáról. A cukorbetegek állapotának méréséhez és […]
bestmark.hu

És még ez is...