Valóban befolyásolja a tápszűrők alkalmazása a hangminőséget?

streamaudio.huMiből épül fel egy audiorendszer? Nos, erre a kérdésre többféle válasz is létezik. Valaki szerint elég hozzá egy okostelefon és egy Bluetooth-hangfal, és már “mehet is a buli” a videómegosztókra feltöltött zenék hallgatásával.

Ám aki igazán vájtfülű, az a fentire csak legyint, és kapásból felsorol legalább fél tucat olyan berendezést, amire szerinte egy profi hangrendszer összeállításához szükség van. És szinte biztos, hogy nem fogja kihagyni a tápszűrőt sem a listából.

Mi az a tápszűrő, és mi célt szolgál?

Ez egy olyan elektromos berendezés, ami a hálózati áram “megtisztítására” szolgál, így szennyeződésektől mentes jelet képes továbbítani az audioeszközök felé. Ilyen készüléket találunk például a Stream Audiónál kapható Dynavox termékek között is, sőt az üzlet szakértői korábban teszteltek is egy típust.

No, de ne szaladjunk ennyire előre, mert itt még felmerülhet egy fontos kérdés: miért kell “megtisztítani” az áramot? Alapvetően azért, mert a hálózati jelet a rá csatlakozó sok elektromos eszköz “beszennyezi”, ez pedig bizony a kényes audiofil berendezések működésére is hatással van.

A hangok tompábbak, fakóbbak, torzabbak lehetnek, ami jól hallhatóvá válik. Az emberek ilyenkor általában először azt hiszik, hogy valamelyik készülék meghibásodott, netán a lejátszott zeneszám minőségével vannak problémák, holott lehet, hogy csak az elektromos jel zajossága a gond, amit egy tápszűrővel viszont remekül ki lehet küszöbölni.

Nem csak egy szimpla elosztó…

A Dynavox x7000 például elsőre nem tűnik többnek, mint egy puritán megjelenésű doboz, aminek a hátulján dugaljak találhatóak. Ebből egy laikus azt hinné, hogy csupán egy dizájnos, túlárazott elosztóról van szó, de ez hatalmas tévedés. A dugaljak ugyanis nagyfrekvenciás szűrőket tartalmaznak, ezek tisztítják meg úgymond a hálózati áramot a jelszennyezésektől.

A teszt során a Stream Audio szakemberei felváltva hallgatják meg ugyanazzal a berendezéssel ugyanazokat a zeneszámokat szűrés nélkül és szűréssel, hiszen így érzékelhető a legjobban a különbség. A művelet során a lejátszóeszközt és az erősítőt is csatlakoztatták a tápszűrőhöz, hogy a hatás a rendszer minden elemét érinthesse.

Az első próba során egy svéd jazz klubban felvett dalt játszottak le. Amint a szűrő is bekapcsolódott a rendszerbe, a hangok hirtelen tisztábbá váltak, a muzsika lágyabb, simább lett, a minőség javult, és még a klub közönségének nyüzsgése is sokkal jobban kivehetővé vált. A különbség olyannyira nyilvánvaló, hogy még egy vakteszt során is könnyen ki lehetne találni, hogy mikor működik a szűrés és mikor nem.

Kinek van szüksége ilyen berendezésre?

Aki high-end hangrendszerrel rendelkezik, netán tervben van annak összeállítása, annak mindenképp ajánlott a tápszűrő beszerzésén is elgondolkodnia, ha maximálisan ki akarja használni a berendezése teljesítményét. Hisz nagy kár lenne, ha egy ilyen egyszerű készülék hiánya miatt hallhatóan romlana a hangok minősége.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Több mint 840 ezer diák internetezhet gyorsabban

sze nov 15 , 2023
ShareTweetPinShareTöbb mint 840 ezer tanuló számára biztosított a gyorsabb wifi- és internetelérés, miután lezárult az állami köznevelési és szakképző intézmények informatikai rendszereit érintő fejlesztés. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) azt írta, hogy 21,5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatási összegből megvalósult projekt révén a KIFÜ országosan 440 […]
suli wifi

És még ez is...