Online aukción értékesítik a korrupt hivatalnokok vagyonát

kina-penzEgyre több, a bíróságok által elkobzásra ítélt ingatlan és ingóság cserél gazdát Kína legnagyobb online kereskedelmi platformján, a Taobaón – számolt be a kínai média a legfőbb bírói testület által is támogatott gyakorlatról. Az ország 21 tartományában körülbelül 700 bíróság vette igénybe eddig az internetes szolgáltató nyújtotta lehetőségeket, ingatlanokat, autókat, de még szeszesitalokat és mobiltelefonokat is értékesítve a jogerős ítéleteket követően. A Csiangszu tartományi Taicsou város ítélőszéke például tavaly novemberben 351 millió jüan (16,1 milliárd forint) értékben dobott piacra ingatlanokat, s ezzel – a maga műfajában – országos csúcsot állított be. A tartomány összes bírósága 12 milliárd jüanra (553 milliárd forint) tett szert az ilyen online árverések során.

Ennek eredményeképp a hagyományos aukciós házak forgalma ezen a téren visszaesett, egyrészt, mert működésük szigorú engedélyekhez kötött, másrészt a világháló nyilvánossága jobban szolgálja az egyre többet hangoztatott átláthatóságot. Korábban gyakori volt, hogy egyes elkobzott vagyontárgyak, ingatlanok áron alul keltek el szervezett összejátszással, ismeretségi körökben. Az új, online árverési módszer sajtóbeszámolók szerint terjedőben van, és a kínai legfelsőbb bíróság is kiállt mellette öt évre szóló munkatervében. Az országos jogi napilap értesülései szerint az érintett kereskedelmi platformokon, amelyek eltekintettek szokásos jutalékuktól, eddig már több mint 90 ezer, “igazságügyi érintettségű” értékesítést bonyolítottak le — számol be az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az SMS trójaiak visszatértek tavaly

pén márc 13 , 2015
A Kaspersky Lab friss tanulmányából az derül ki, hogy tavaly az Android felhasználókat célzó támadások száma megháromszorozódott. A márciusban tapasztalt kezdeti visszaesés után, az év második felében a kutatók az sms trójai programok számában jelentős növekedést jegyeztek fel. A Kaspersky termékek által észlelt, androidos eszközt használók elleni támadások 48,15 százalékában, […]
sms