Létezik-e hatékony “vakcina” a zsarolóvírusok ellen?

pcarena.huSajnos, ahogy a levegőben a Covid-19, úgy az interneten a zsarolóvírusok is terjednek. Mindkettő ellen kell védekezzünk, de most beszéljünk a digitális változatról. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mivel tudunk ellene megfelelően védekezni.

Az utóbbi két évben nagyon megszaporodtak a zsarolóvírusok. Ehhez hozzájárulhatott a kriptovaluták térnyerése is. Valamint azzal is összefügghet, hogy a vállalati biztonsági rendszerek hatékonysága is sokat csökkent a home office gyors bevezetése miatt.

Hogy történik meg a baj?

A baj akkor kezdődik, ha a zsarolóvírus valahogy feltelepül a számítógépünkre. De ez mégis hogyan történhet meg? Többféleképpen. Általában egy ellenőrizetlen e-maillel érkezik csatolt fájlként, de akár egy weboldalon lévő gyanús reklámra kattintva is megkaphatjuk. Amint feltelepült, zárolja a hozzáférést a tárolt adatainkhoz.

Mit “tud” egy zsarolóvírus?

Többféle típusú zsarolóvírus is kering az interneten. Mindegyik komoly galibát tud okozni az óvatlan felhasználóknak. Nézzük milyen zsarolási formák vannak.

  • A titkosító: Ez a fájlokat titkosítja a számítógépünkön. Majd megoldást kínál (maga ellen) azzal, hogy felajánlja a feloldást váltságdíj fejében. Ezt általában bitcoinban szokták kérni, nagyon szűk határidővel (pár nap), majd törlik adatainkat. A fájlok megnyitásával vagy alapból, zárolási képernyővel is értesíthetnek minket a zsarolásról.
  • A winlockerek: Ezek nem titkosítják a fájlokat, csak a képernyőt fedik el egy fenyegető üzenettel.
  • A rendszerindítást gátlók: Megakadályozzák a számítógép operációs rendszerének indítását. A betöltés előtt megjelenik a zsarolólevél a képernyőn.
  • A webszervertitkosító: Titkosítja a webszervereken tárolt fájlokat, a rendszer biztonsági hibáit kihasználva.
  • A mobilos zsarolóvírusok: Letöltésekkel férnek hozzá a támadók a telefonon tárolt személyes fájljainkhoz.

Ezenkívül előfordulhat olyan is, hogy a feloldás feltétele a vírus terjesztése.

Fizetni vagy nem fizetni?

Ha lehet, ne fizessünk, bármennyire is kézenfekvő lenne. Ugyanis semmi garancia nincs arra, hogy visszakapjuk az adatainkat. Ráadásul a sikeres támadás csak olaj a tűzre, és még több támadást eredményezhet.

Fontos, hogy milyen a gépünk?

Alapvetően nem. Lehet az egy kiváló használt számítógép, vagy akár egy új is. De az nagyon fontos, hogy a megfelelő védekezés érdekében mindenképp jogtiszta operációs rendszerrel és vírusirtóval telepített eszközt vásárolj!

Mit tudunk tenni a támadások ellen?

Ha beütött a krach, akkor sajnos nem mindig tudsz tenni ellene. Viszont egyre több dekódolási eszköz érhető el az interneten, érdemes szétnézni. Bejelentést is tehetsz a rendőrség felé, de ez általában nem hoz megoldást.

Koncentrálj a megelőzésre! Jogtiszta, friss operációs rendszer és naprakész vírusirtó az alap! És ügyelj rá, hogy ne kattints mindenre. Ha gyanús vagy nem ismerős, inkább ne kattints!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nyakunkon az ingyenes online japán filmfesztivál

vas febr 13 , 2022
Az elmúlt évek japán filmterméséből húsz alkotást láthatnak az érdeklődők a JFF Online Japán Filmfesztiválon február 14. és 27. között. A fesztivál során az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal ingyenesen tekinthetőek meg a filmalkotások. A Japán Alapítvány Budapesti Irodája rendezésében megvalósuló fesztivál idei kínálatában szerepel többek […]
Kuroszava Rashomon

És még ez is...