Az online játék és vásárlás előnyei és hátrányai

online játékAz internet forradalmasította az életünket. Szinte nincsen olyan tevékenység vagy mozzanata az életünknek, amit manapság már ne lehetne internet segítségével intézni. Az internetnek köszönhetően tartjuk a kapcsolatot az ügyfelekkel, barátokkal és ismerősökkel. Az internet biztosítja a szórakozást számunkra, filmeket nézünk, digitális játékokkal, mint például online kaszinó játékokkal játszunk. Az interneten nézünk utána különböző adatoknak és információnak, és az interneten intézzük a banki ügyeinket. De talán legnagyobb hatása az internetnek a vásárlási szokásainkban következett be. Az áruházak és butikok online megjelenése egy egészen vásárlási viselkedést fejlesztett ki az elmúlt évtizedben. Az eladók az áruikat a weboldalon mutatják be, és a vásárló az árut a digitális felületen választja ki és fizet érte. Az alapötlet rendkívül egyszerű és vonzó, de a hétköznapi gyakorlat egy kicsit árnyaltabb, ezért érdemes pontosan megvizsgálni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az internetes vásárlásnak.

Előnyök

Kedvező árak

Az egyik legfontosabb előny az áru kedvezőbb árfekvése. A kedvezőbb árakat az teszi lehetővé, hogy gyakorlatilag nincsenek közvetítők a rendszerben, hanem az áru közvetlenül a gyártótól érkezik a felhasználóhoz. Az online rendelés az eladónak is előnyös lehet, ugyanis nem kell az árut fizikailag a boltban elhelyezni, hogy a vásárló megvizsgálhassa, hanem gyakorlatilag raktárról lehet szállítani a vásárlónak. Továbbá az internet nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy összehasonlítsuk az azonos vagy hasonló termékek árait. Gyorsan át tudunk nézni akár több tucat weboldalt és azonnal láthatjuk a különbségeket az árban és a fizetési feltételekben. Az internetes játékoknál, például az online kaszinó játékokat kínáló weboldalak ajánlatát könnyedén összehasonlíthatjuk. Gondoljunk bele, hogy mennyi időbe kerülne meglátogatni több áruházat, vagy boltot és a kívánt adatokat összegyűjteni. Nemcsak rendkívül sokáig tartana, hanem az adatok feljegyzése is körülményes lenne.

Könnyedén és gyorsan intézhető

Az internet segítségével a vásárlás jelentősen leegyszerűsödött. A vásárlás gyakorlatilag bárhonnan és bármikor elvégezhető kényelmesen egy internet kapcsolat segítségével. Nem kell meglátogatni az áruházat vagy a boltot, ahol esetleg hosszú időn keresztül kellene a kívánt árut megkeresni. Ha nincs előre kiválasztott konkrét áru, akkor még tovább tart a hagyományos bolti vásárlás, mert a választékot is át kell tekintenünk és általában több boltot is végig szoktunk járni. Továbbá a fizetésnél nem kell sorba állni és nem kell bajlódni a készpénzes fizetésnél az aprókkal vagy esetleg különböző kódokkal kártyás fizetésnél. Sokszor a bevásárlóközpontok és áruházak a város szélén valamilyen fontosabb út mellett találhatók, azaz általában autóval lehet csak megközelíteni őket, ami a benzinköltséget figyelembe véve egy további kiadást jelent. Az internet segítségével pillanatok alatt áttekinthetjük a választékot, összehasonlíthatjuk az árakat, a számítógép vagy mobiltelefon segítségével listákat készíthetünk és pillanatok alatt fizethetünk is. A megrendelt árut gyorsan házhoz szállítják. Egy mobiltelefon segítségével bárhonnan rendelhetünk meg árukat, akár utazás, túrázás vagy más tevékenység közben.

Óriási választék

Az internet által kínált választéknak egyszerűen nincsen felső határa. A piacon rengeteg eladó van jelen, akik folyamatosan a legelegánsabb módon kínálják a termékeiket az internet segítségével. Azon kívül, hogy egy speciális terméket rendkívül sok eladó kínál, azaz sok gyártó közül választhatunk magunknak terméket, a termékválaszték is rendkívül speciális. Gyakorlatilag nincs olyan termék, amit ne tudnák valamilyen gyártótól beszerezni. Ha visszagondolunk arra, hogy korábban milyen kis választékból választhattunk és összehasonlítjuk a mai választékkal, akkor egyből szembeötlik az óriási különbség.

Kevésbé vagyunk kitéve az eladók manipulációjának

A hagyományos vásárlásnál sokszor kell az eladóra hagyatkoznunk. Ha meglátogatunk egy áruházat, hogy egy adott terméket vásároljunk és kiderül, hogy nincs az áruházban az adott termék, akkor általában az eladó ajánl egy másik terméket. Természetesen vizsgálhatjuk a terméket az áruházban, de igazából nincs esélyünk arra, hogy a termék minden tulajdonságát megismerjük és sokszor az eladó által elmondottakra kell hagyatkoznunk, ami természetesen sokszor manipulatív lehet. Bár az internetes vásárlásnál is ki vagyunk téve manipulációnak, de a bemutatott weboldalak tartalma, csak addig befolyásol minket, amíg azokat nézzük.

Hátrányok

Magasabb kockázata van a csalásnak

Az internet nagyon hatékonyan képes bemutatni a terméket különböző képekkel és videókkal, de ezek az információk sokszor megtévesztőek lehetnek. A hagyományos vásárlásnál egy terméket kezünkbe foghatunk, megvizsgálhatjuk különféle szempontok alapján, belenézhetünk a belsejébe, felpróbálhatjuk, szétszerelhetjük stb. Sokszor ezen alapos vizsgálat során derül ki, hogy valamilyen probléma van a termékkel. Az internetes vásárlásnál magától értetődően kisebb eséllyel tudjuk az esetleges problémákat felfedezni, amelyek általában csak a termék kiszállítása után derülnek ki. Különösen igaz olyan termékeknél és szolgáltatásoknál, ahol nagy pénznyereményeket lehet nyerni, mint például az online kaszinó játékoknál.


A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak.

Hova fordulhat segítségért?
Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez. Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnnyal együtt Segélytelefon szolgáltatást működtet. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon. A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is. A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Konténerrendelés mindössze pár lépésben

hét okt 10 , 2022
A konténerrendelés egy nagyon egyszerű, de fontos lépésekből álló folyamat. Szükség van rá, hisz az ember rengeteg szemetet, hulladékot termel, amit jobb minél hamarabb eltüntetni. Ennek a legegyszerűbb mondja, ha konténerrendelés szolgáltatást veszünk igénybe, amivel gyorsan, egyszerűen és tisztán elszállítható szinte bármilyen szemét. A sittszállítás nagyon sok helyzetben megoldás Elsőre […]
kontenersitt.hu

És még ez is...