Tíz évet kapott Michael Kadar

A tel-avivi bíróság tízéves börtönbüntetést szabott ki az Askelonban élő, húszéves kiberbűnözőre, aki amerikai intézményeket fenyegetett pokolgépes merénylettel otthoni számítógépéről — jelentette a ynet.

Mivel bűnei egy részének elkövetésekor még kiskorú volt, továbbra sem hozták nyilvánosságra az “askeloni hacker” néven elhíresült fiatalember nevét, akinek a fenyegetései miatt repülőgépek szálltak le útjukat félbehagyva, és amerikai zsidó intézmények a félelem légkörében működtek hónapokig, gyakran kiürítve iskoláikat. A fenyegetések miatt az antiszemitizmus erősödésétől tartottak Amerikában 2016-ban és 2017 elején. Egyik alkalommal azt hazudta, hogy egy Izraelbe tartó El Al gépen pokolgépet helyezett el, ezért francia és svájci harci gépek kísérték és felügyelték a repülőt, hogy szükség esetén beavatkozhassanak. Egy másik repülőt fenyegetései miatt sebtében kiürítettek, s az akció következtében hatan megsérültek. A védelem elsősorban azzal érvelt, hogy autizmussal és mentális problémákat okozó jóindulatú agydaganattal diagnosztizálták, de a bíróság szakértői alkalmasnak találták arra, hogy bíróság elé álljon, és felelősnek mondták ki cselekedeteiért. Mellékbüntetésként hatvanezer sékeles (közel ötmillió forintos) bírsággal is sújtották.

Az amerikai-izraeli kettős állampolgár fiatal olyan üzletet indított az interneten, amelyért bitcoinnal, virtuális pénzzel kellett fizetni, a amelynek tizenhárom országban akadtak vevői. Fenyegetéseket árult: negyven dollárért vállalta, hogy askeloni otthonából gépi hangot használva telefonon megfenyeget magánszemélyeket, ötszáz dollárért pedig már pokolgépes fenyegetésre is hajlandó volt. Eképpen szerzett internetes pénzét a mai napig nem adta át az izraeli hatóságoknak, 800 ezer sékel értékű bitcoinjáról nem mondott le. A bíróság a többi között fenyegetéssel végrehajtott zsarolás, hamis állítások közlése, pénzmosás és jogtalan fegyverviselés miatt mérte rá a szigorú börtönbüntetést. Tavaly márciusban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségével fogták el, és az amerikai hatóságok is hosszú vádiratot állítottak össze a kettős állampolgárságú fiatal ellen, de a két ország hatóságai megállapodtak abban, hogy Izraelben feleljen tetteiért. Az amerikai vádiratokban a neve is szerepel; Michael Kadarnak hívják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Csaknem másfélezer céget megkárosító csalókat ítéltek el Fejérben

szo nov 24 , 2018
Az elsőrendű vádlottat négy év, a másodrendű vádlottat két év tíz hónap börtönre ítélte a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék, mert 2011-ben csaknem másfélezer cégtől csaltak ki összesen több mint negyvenmillió forintot internetes telefonkönyv, illetve nyomtatott és CD formátumú kiadványok készítésére. A törvényszék közleménye szerint közokirat-hamisítás és csalás bűntettében, csalás vétségében […]
telefonkönyv