Ergonomikus munkavégzés

munkahelyHa irodai munkát végzünk, nagyon fontos, hogy törekedjünk az ergonomikus munkakörnyezet kialakítására, hogy az egész napi ülés ne károsíthassa meg szervezetünket.

Ha az irodai gubbasztás a te gerincedet sem kíméli, az alábbi rövid cikk talán neked is szolgál néhány hasznos tippel.

Munkafelület

Az ergonomikus munkakörnyezet kialakítás a megfelelő íróasztal kiválasztásával kezdődik. Fontos, hogy munkafelületünk ne legyen se túl magasan se túl alacsonyan, ugyanis mindkét véglet helytelen tartáshoz és gerinc problémákhoz vezethet. Egy átlag magasságú embernek 65 és 75 cm közötti asztalmagasság a legideálisabb. Ha biztosra akarunk menni válasszuk állítható magasságú asztalt, amelyből már olyanok is léteznek, melyek egyszerre támogatják az ülő és az álló munkavégzést.

A magasság mellett törekedjünk arra is, hogy legyen elegendő hely az asztalon ahhoz, hogy mindkét karunk kényelmesen elférjen rajta.

Szék

Ha irodai székek és fotelek közül kell választanunk, mindenképpen olyan típus mellett döntsünk, amely minél több ponton állítható így kiválaszthatjuk azt a pozíciót, ami nekünk a legkényelmesebb. Fontos, hogy lehetőleg derék- illetve nyakpárnával ellátott székünk legyen, ami biztosítja nemcsak a kényelmet, hanem az egészséges tartást is. Figyeljünk oda az anyag megválasztására is, bár egy bőr irodai fotel sokkal jobban illik a főnöki iroda hangulatához, mint egy légáteresztő szövettel bevont  irodai szék, utóbbiban ülve biztos, hogy sokkal kellemesebb nyári időszak elé nézünk.

Ha asztalunkat és székünket már kiválasztottuk, mindenképpen gondolkodjunk el egy lábtámasz és egy ergonómikus billentyűzet beszerzésén is, hogy egészségesen és kényelmesen dolgozhassunk. Bár az ergonomikus bútorok sokat segítenek, nem helyettesítik az óránkénti testmozgást, ezért próbáljuk ezt is betartani.

A fotó forrása: ImageFlow / Shutterstock.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megérkezett a boltokba a PocketBook Era

ked szept 13 , 2022
A PocketBook Era e-könyvolvasó már megvásárolható a magyar kereskedőknél. Az új csúcsmodell csúcs! 🙂 Kiterjedt funkcionalitása mellett a PocketBook Era új külsejével, kompakt méretével és ergonomikus kialakításával is kitűnik a tömegből. Az oldalsó vezérlőgombok és a képernyő automatikus elforgatása kényelmessé teszi az e-olvasót mind a jobb-, mind a balkezesek számára. […]
PocketBook ERA

És még ez is...