Nyakunkon az ingyenes online japán filmfesztivál

Kuroszava RashomonAz elmúlt évek japán filmterméséből húsz alkotást láthatnak az érdeklődők a JFF Online Japán Filmfesztiválon február 14. és 27. között.

A fesztivál során az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal ingyenesen tekinthetőek meg a filmalkotások. A Japán Alapítvány Budapesti Irodája rendezésében megvalósuló fesztivál idei kínálatában szerepel többek között Kuroszava Akira A vihar kapujában című klasszikusa, az Awake című kortárs alkotás, valamint Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nisikava Miva a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmje – áll a szervezők közleményében. A fesztiválon a nagy népszerűségnek örvendő friss alkotásoktól kezdve az animéken és klasszikusokon át a japán gasztronómiai és harcművészeti dokumentumfilmekig 2022-ben is számos kiemelkedő művet láthatnak az érdeklődők. A filmvetítések mellett online előadások és beszélgetések is színesítik a programot.

A Szabad levegőn című filmben Mikami, egy volt jakuzatag 13 év után szabadul a börtönből. Szeretne tiszta lappal indítani, de vajon képes lesz-e megvetni a lábát a társadalomban? A főszerepet játszó Jakuso Koudzsi az egyik legnevesebb kortárs színész Japánban. A fesztiválon látható Mio szakácskönyve című alkotás az Edo-korban játszódik. A XVII.-től a XIX. századig tartó kétszáz év a kulturális virágzás ideje volt Japánban. Az izgalmas történeten túl a filmkockákon megjelenő aprólékosan elkészített ételek e korszak esszenciáját jelenítik meg – áll a közleményben. Mint írják, a Japánban óriási sikert aratott, négyszáz évvel ezelőtt játszódó Az úszó vár történelmi film azokról, akik bölcsességükkel, bátorságukkal és népük iránti szeretetükkel felfegyverkezve szamurájként kiállnak méltóságukért. Mint írják, az EVE idő című megható animációban felmerül a kérdés, hogy van-e lelkük a robotoknak, míg a világ legnagyobb fesztiváljain nagy sikerrel bemutatott Fordított Patema című formabontó egészestés animációban a dolgok az “égbe esnek” és a “földről szállnak”.

Az Awake című felnőttéválás-történet egy megtörtént eseményeken alapuló dráma, amely egy profi sógijátékos és egy sógiszoftver-fejlesztő sorsdöntő csatáját mutatja be. A fesztiválon bemutatják az Arisztokraták című alkotást is. Az elgondolkodtató dráma a mai japán nők életéről szól. A Szeretete felmelegíti a fürdővizet című felemelő drámában a lányát egyedül nevelő Futaba mikor megtudja, hogy halálos beteg, elkezdi a családi titkokat felszámolni. A Médium című spirituális és humanista dráma a halál feldolgozásáról és a gyásszal való megküzdésről szól – írják a közleményben. Az Ozland – Varázslat a mosolyfakasztásra című vígjáték egy vidámparkban játszódó szenvedélyes fejlődéstörténet, míg az Ito egy család történetén keresztül a tokiói szubkultúra sajátos eleme, a “maid cafe” kultúrába is bepillantást nyújt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A mesterséges intelligencia segít a bíbelődésben

vas febr 13 , 2022
A mesterséges intelligencia (MI) előretörése a digitalizáció új szintjét jelenti mind a lakosságnak, mind a vállalatoknak a pénzügyeik kezelésében, a cégeknek hatékonyabb működést, az ügyfeleknek pedig kényelmesebb, gyorsabb ügyintézést tesz majd lehetővé – mondta Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetője. Mint kifejtette, a láthatatlan bankolás lehet az egyik út, […]
Németh Balázs K&H

Friss, ropogós