Az inkontinencia gyógyítható!

urologusAz inkontinencia akár időszakosan, akár tartósan van jelen az életünkben, sok kellemetlen percet tud okozni. Szerencsére a tünetek megszüntethetőek, csak megfelelő kezelésre van szükség. Mit kell tudni az inkontinencia okairól és kezeléséről? Nézzük!

Az inkontinencia fajtái

A Intima.hu írása alapján az inkontinenciának nem csak az okai térnek el, de magát a tünetet, tünetegyüttest is csoportosítani szoktuk. Nem véletlenül, hiszen okuk és kezelésük is különbözhet egymástól. 

Az orvostudomány megkülönbözteti egymástól a stressz inkontinenciát, valamint a késztetéses inkontinenciát. Előfordulhat azonban kevert típusú inkontinencia is. Stressz inkontinenciáról akkor beszélünk, ha elcsöppen a vizelet, méghozzá a hasi nyomás hatására. Ez általában sportolás, köhögés vagy nevetés közben fordul elő. Ennek a hátterében a húgycsövet alátámasztó kötőszövetek és izmok gyengesége szokott állni.

A késztetéses inkontinenciát pedig arról lehet felismerni, hogy az érintett folyamatosan úgy érzi, hogy mosdóba kell mennie, folyamatosan jelen van a késztető nyomás. Ennek a fajtának a hátterében a húgyhólyag beidegződésének elváltozása áll. 

Aki bármilyen típusú inkontinenciában szenved, keressen fel urológust, hölgyek esetében urológus képzettséggel is bíró nőgyógyászt. Fontos, hogy az okot és a pontos panaszt szakember állapítsa meg, hiszen több dolog állhat az egyes típusok hátterében. A tünetek hátterében például krónikus gyulladás is lehet, amelyet antibiotikumos kezeléssel lehet megszüntetni. 

A stressz inkontinencia és a gátizmok

A stressz inkontinencia általában a húgycsövet körülvevő és kitámasztóizmokkal függ össze. Ezek összességét gátizmoknak nevezzük. Ezeknek az izmoknak a feladata a kismedence szerveinek tartása, valamint a védelmük.

Ez az izomréteg tartja a húgyhólyagot, a húgycsövet, a végbelet is. Ezért a gátizmok állapota erőteljesen kihat a gát szerveinek működésére, például a vizeletvisszatartásra is. 

Ezek az izmok meggyengülhetnek nők esetében terhesség és szülés hatására, de krónikus betegség következménye, valamint hormonális változásokkal összefüggő jelenség is lehet. 

Erre a problémára a gátizomtorna nyújthat megoldást, melynek célja a gát izomzatának megerősítése.

Mit kell tudni a felfázásról?

A másik gyakori oka az inkontinenciának a felfázás, azaz hólyaghurut. Sokan azt hiszik, hogy minden esetben hideg okozza a felfázást, pedig nem. A húgyúti fertőzéseket baktériumok okozzák. 

Hajlamosító tényező lehet a már említett felfázás, amely nem kizárólagos ok, de a védekezőképességet csökkenti. Genetikai okok, nem megfelelő higiénia is okozhatja a felfázást. A szexuális aktivitás és rossz szokások is növelik az esélyt. A rossz szokások alatt kevés folyadékbevitelt, műszálas fehérneműt és más, ehhez hasonló okokat értünk. 

A hólyaghurutot a legtöbb esetben antibiotikum-kúrával kell kezelni. Ennek megítéléséhez is szakorvosra lesz szükségünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Fellendítette az online szolgáltatásokat a járvány

sze aug 4 , 2021
ShareTweetPinShareBelföldön is fellendítette a járvány az online szolgáltatásokat, amelyek várhatóan később is népszerűek maradnak – közölte az egyre népszerűbb Cofidis. A hitelintézet felmérése szerint a magyarok negyven százaléka próbált ki új online szolgáltatást az elmúlt évben, és csaknem a háromnegyedük elégedett volt. A digitális megoldások a pénzügyekben is előretörtek, hiszen […]
Cofidis

És még ez is...