Mi a különbség a kutyaeledel és a macskaeledel között?

petissimo.huBár azt gondolnánk, mivel a kutyák és a macskák egyaránt mindenevők, akár ugyanazt a tápot is ehetnék. Azonban kedvenceink eltérő igényekkel rendelkeznek táplálkozás terén, ezért fajuknak, életkoruknak és méretüknek megfelelően szabad etetni őket.

Sajátos igények

Minden felelős gazdi tisztában van azzal, hogy kedvence megfelelő táplálása hozzájárul az egészséges fejlődéshez és a jólléthez. A tápok csomagolásán található, alapanyagokat tartalmazó listákon jelentős eltéréseket találhatunk kutyák és macskák eledele esetén. 

A cicák főként húsevők, és alig képesek a szénhidrátokat hasznosítani. Emellett a felnőttkorban való tejivás egészségügyi problémákat okozhat náluk. Ez amiatt van, mert a kölykök elválasztása után csökken azoknak az enzimeknek a működése, amelyek a tejcukrot lebontják.

Mindkét állatnál elmondható, hogy főként a húsevés a fontos táplálkozásuk során, ezért a megfelelő fehérjemennyiséget biztosítani kell számukra. Ami jelentős különbség a kutyák és a macskák közt, az az összetevők aránya fehérje, szénhidrát, rostok és nyomelemek esetén.

Legfőbb különbségek

A macskák máshogy emésztenek, kevesebb táplálékot tudnak hasznosítani szervezetükben. Ezzel ellentétben a kutyák jóval több anyagot képesek felhasználni és energiává alakítani. Emiatt a macskák számára a kutyatáp fogyasztása közel sem ideális, és jóval alacsonyabb a fehérjetartalmuk is.

Nem kell megijedni, ha cicánk véletlenül beleeszik egy kutyatápba, de számolhatunk hasmenéssel, hányással vagy rossz közérzettel. Hosszú távú kutyaeledel fogyasztása esetén azonban hiánybetegségek is előfordulhatnak. Ez a taurin nevű aminosav miatt alakulhat ki, amely a macskák szervezetében kevesebb arányban fordul elő, mint a kutyáknál.

A taurinhiány súlyos károkat okozhat a macskáknál, mint például szaporodási problémák, magzat pusztulása vagy felgyorsult öregedés. Az egészséges fejlődéshez legalább napi 50 mg taurinbevitel szükséges a cicák esetében.

A másik nélkülözhetetlen aminosav az arginin, amely hiányának esetén emelkedett vérammóniaszint fordulhat elő. Ennek következtében akár egy óra alatt mérgezés és halál lehet a végkimenetel.

Felelős gondoskodás

Ahhoz, hogy négylábú kedvenceink egészséges, erős immunrendszerrel, szervekkel, izomzattal és csontozattal rendelkezzenek, megfelelő tápot kell választani számukra. Törekedjünk prémiumminőségű kutya- és macskaeledel vásárlására, és vegyük figyelembe állataink sajátos igényeit is.

Igény szerint próbálgassuk a tápot, amíg azt nem látjuk, hogy kutyánk vagy macskánk boldogan eszi, emésztése is rendben van, és egészsége is megfelelő. Ha nem válik be, a már említett fokozatos módszerrel próbáljuk rászoktatni egy újra.

A Petissimo széles választékkal vár prémiumminőségű kutyaeledelekkel és macskatápokkal. Találd meg a tökéletes tápot, és gondoskodj kedvenced egészségéről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kölcsönfelvétel akár 1 nap alatt? Ez a MiniKölcsön!

pén okt 1 , 2021
100 ezer forint 12 hetes futamidőre, extra gyorsan? Az elmúlt időszak történései sajnos sokak számára magukkal hozták az átmeneti pénzzavarokat. Nem ritka az sem, hogy a megtakarításokhoz nem szívesen nyúlna az ember, és inkább valamilyen külső forrást keres az anyagi szükséghelyzet áthidalására. Ilyenkor jönnek jól a hitelintézetek által kínált kölcsönök, […]
minikolcson provident

És még ez is...