Így védjük a szemünket nyáron

focusmed.hu lézeres szemműtétAmikor megugrik a napsütéses órák száma, és a hosszú, hideg időszak után arra törekszünk, hogy minél több időt töltsünk a szabadban, hirtelen bevásárolunk napvédő krémekből és vadul elkezdjük kenegetni magunkat. Persze ezt így is kell! De ha a bőrünkről gondoskodunk is, a szemünkről ki fog? A cikk után remélhetőleg mindenki, aki elolvasta!

Így árt nekünk az UV-sugárzás

Bármennyire is imádunk napozni, vagy csak úgy általában a napon lenni, tisztában kell lennünk az UV-sugárzás veszélyeivel. Mindenki tudja, hogy a napszemüveg nemcsak egy divathóbort, hanem valóban fontos fegyver az UV-sugarak ellen vívott harcban. De mit is okozhat ez a bizonyos UV-sugárzás?

A legfőbb oka az UV-val kapcsolatos félelmeknek az, hogy a napfényben levő, nagyenergiájú ultraviola sugarak roncsoló hatást fejtenek ki a szöveteinkre, amit csúnya gyulladások kísérhetnek. Igaz ez a bőrünk és a szemünk esetében is. Persze a szervezet próbál védekezni. A bőr például fényelnyelő pigmentfestékkel, a szem pedig a pupilla összeszűkítésével igyekszik megvédeni magát, de az ösztönös, kézzel történő árnyékolás is ezt a célt szolgálja.

A káros sugárzásnak a szem esetében leginkább a retina van kitéve, hisz ő felel a fény érzékeléséért. Ám mielőtt a fénysugarak a retinára vetülnek, áthaladnak a szaruhártyán, majd a szemlencsén, ahol kiszűrik az UV-sugarak jelentős részét, de sajnos 100%-os védelmet nem garantálhatnak.

De akkor hogyan védjük a szemünket?

Vannak olyan alapvető szabályok, amiket mindenki ismer, de kevesen tartják be őket. Ilyen például a kalap vagy baseball sapka viselése és az, hogy ne menjünk a napra délelőtt 11 és délután 3 között. Nos, első lépésben próbáljuk betartani ezeket a szabályokat, mert tényleg fontosak!

Közben ne feledkezzünk meg a valódi UV-védelemmel ellátott napszemüvegről sem, hisz a bőrünkhöz hasonlóan a szemünk is leéghet, ha nem vigyázunk. Aki nemrég esett át lézeres szemműtéten, annak pedig fokozottan kell ügyelnie arra, hogy az orvosa által meghatározott ideig csak akkor vegye le a napszemüveget, ha tényleg leárnyékolt helyiségben tartózkodik.

Ellenségünk a por és a pollen

A természet lágy ölén sétálni, túrázni, andalogni mesés, kivéve ha pollenallergiától szenvedünk. Az ilyen típusú allergiák pedig sajnos a szemünkre sincsenek túl jó hatással, ugyanis a tüsszögés, orrfolyás és torokkaparás mellett a szemünk is viszkethet, éghet, könnyezhet, kiszáradhat, szóval mindenféle rendkívül kellemetlen tünetet produkálhat. Az orvossal egyeztetett allergiagyógyszerek szedése enyhítheti a panaszokat.

A másik nyári közellenség a por, ami a száraz, enyhén szeles időben hihetetlen ügyességgel találja meg a szemünkbe vezető utat, és generál nem kívánt gyulladásokat. Lehetőség szerint kerüljük a nagyon poros, száraz helyeket, hogy egyszerre védhessük a szemünket és a tüdőnket. És persze ott vannak a rovarok is, amik már nem egy kerékpáros szemében landoltak véletlenül. Ilyen esetekben a lehető leggyorsabban kell megpróbálni a szembe került, idegen dolgok eltávolítását, méghozzá tiszta kézzel és tiszta vízzel.

Ha túl későn sikerült cselekedni, vagy összetettebb a feladat annál, hogy otthon meg lehessen oldani, mindenképp orvoshoz kell fordulni!

Fertőzések

Bár a koronavírus-járvány mindenkit megtanított arra, hogy ne fogdossunk meg mindent, és hogy csak tiszta kézzel nyúljunk az arcunkhoz és a szemünkhöz, a nyári időszakban mégis óhatatlanul odanyúlunk. Nem véletlen, hogy nyáron megnő a szemész szakorvoshoz fordulók száma, hisz elég nyaralás közben csak megdörzsölni a szemünket egy teljes múzeum összes érintőképernyőjének megfogása után, és már kész is a baj.

Az ilyen fertőzéseket viszonylag egyszerű megelőzni, ha ügyelünk a gyakori kézmosásra és hordunk magunknál kézfertőtlenítőt, de ha még arra is emlékeztetjük magunkat, hogy ne nyúljunk koszos kézzel a szemünkbe, akkor akár meg is úszhatjuk a fertőzéseket.

Vigyázzunk a szemünk egészségére nyáron is, hogy ne egy makacs gyulladás rontsa el a várva várt nyaralást!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Miért fontos az életünkben az olvasás?

pén aug 11 , 2023
ShareTweetPinShareNagyszüleink korában a könyv volt az információk egyik legfontosabb írott forrása. Ha valamilyen témában tájékozódni akartak, a megfelelő szakkönyvben tudtak utánaolvasni, hiszen nem volt internet. Filmekből sem volt bőséges kínálat, és el sem érhették őket ilyen könnyen, mint ma. Természetes volt tehát, hogy szórakozás céljából is elővettek egy-egy irodalmi alkotást.  […]
mai-konyv.hu

És még ez is...