Miért fontos az életünkben az olvasás?

mai-konyv.huNagyszüleink korában a könyv volt az információk egyik legfontosabb írott forrása. Ha valamilyen témában tájékozódni akartak, a megfelelő szakkönyvben tudtak utánaolvasni, hiszen nem volt internet. Filmekből sem volt bőséges kínálat, és el sem érhették őket ilyen könnyen, mint ma. Természetes volt tehát, hogy szórakozás céljából is elővettek egy-egy irodalmi alkotást. 

Abban az időben a könyvekhez sem volt olyan könnyű hozzájutni, mint ma, így nagyobb értéket képviseltek az emberek szemében. Egy-egy jó regény kézről kézre járt a családban, és nem is volt kérdés, hogy elolvassa-e az összes családtag. Ma már számos lehetőségünk van a könyv vásárlásra is, hiszen ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról, hogy megvegyük. A Mai-Könyv.hu irodalmi zsebkönyvei között az összes klasszikus alkotó híres és kevésbé híres művét megtaláljuk. A cég webáruházában a szórakoztató, a tudományos, az ismeretterjesztő kiadványokat épp úgy megrendelhetjük, mint az idegen nyelvű könyveket.

Miért olvassunk irodalmi művek?

Az olvasás azonkívül, hogy kikapcsol a hétköznapi gondok világából, nagyon sok készséget fejleszt bennünk. Általános vélemény, hogy ha sokat olvas valaki, akkor jól fog tudni fogalmazni. Ez azért van így, mert az olvasás által fejlődik a szövegértési és a szövegalkotási készség, bővül a szókincs. Vagyis sokkal választékosabban fogjuk tudni magunkat kifejezni szóban és írásban egyaránt. Ez egyébként nemcsak az anyanyelvre igaz, hanem az idegen nyelvek tanulása esetében is, ezért is ajánlják a nyelvtanuláshoz az olvasást.

Miért fontos, hogy a szövegértésben és a szövegalkotásban jók legyünk?

Ezekkel a készségekkel – a kompetenciamérések eredménye szerint – nemzetközi viszonylatban eléggé le vagyunk maradva. A magyar gyerekek jelentős része kerül ki úgy az iskolából, hogy ha elolvas egy szöveget, nem érti meg megfelelő szinten. Sokan gondolják sajnos, hogy ez nem fontos, hiszen ha ács vagy kőműves lesz, ezek nem lesznek fontosak az életében, mégis rengeteg pénzt fog keresni. 

Ez utóbbi állítás persze megvalósulhat, hiszen a szakmunkát jól megfizetik, de a szövegértési készségre mindenkinek szüksége van. Ha a bankban hitelt vesz fel, meg kell értenie a szerződési feltételeket, és az úgynevezett apróbetűs részeket is, amik sokszor bonyolultan vannak megfogalmazva. Ha biztosítást köt, ha ügyet intéz egy hivatalban stb., ezek a készségek nélkülözhetetlenek lesznek a számára. 

Fontos-e, hogy mit olvasunk?

A szövegértési és szövegalkotási készség szempontjából az a legjobb, ha minél változatosabb témájú, műfajú, stílusú szöveget olvasunk, és ezt rendszeresen tesszük, hiszen ezek a skillek lassan fejlődnek. Erre az irodalmi alkotások tökéletesek, hiszen hibátlan nyelvhasználattal találkozunk az olvasásuk során. 

Az irodalmat pedig témában és stílusban olyan változatosság jellemzi, hogy mindenki meg tudja találni az érdeklődési körének megfelelőt, akár egy szórakoztatóbb Agatha Christie, Robert Merle regényről, akár egy filozofikusabb Orwell vagy Bulgakov regényről legyen szó.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egyetlen bútort kell elszállítani? A megoldás: tehertaxi!

pén aug 11 , 2023
A tehertaxi egy olyan szolgáltatás, mely nem minden költöztető cégnél érhető el. Ahol viszont igen, ott egyre nagyobb kereslet mutatkozik rá. Ebben a cikkünkben megnézzük, hogy mi is ez a szolgáltatás, és mikor jön jól. Valamint azt is, hogy miért nem elérhető a legtöbb költöztetőnél, és miért tudják mások mégis […]
koltoztetes-szallitas-s-transport.hu

És még ez is...