Céges zöldítés, másképp

dreamjobsA céges zöldítés sok esetben kimerül pár fa ültetésében vagy épp a szelektív hulladékgyűjtésben. Pedig lehet ezt másképp is, és nem csak ilyen jól kommunikálható, olykor inkább csak látszatintézkedésekkel véghez vinni. Mutatunk neked pár példát is erre, hogy lásd, mi a különbség.

A céges zöldítések nyomában

A zöld cégek többsége sajnos mai napig sem tesz meg mindent a jövőnkért. Köztudott, hogy gond van, az emberi tevékenységek által jelentősen felgyorsult klímaváltozás itt liheg a nyakunkon, sürgető lenne tenni valamit. Mégis sok vállalatnál csak látszatintézkedések történnek ez ügyben.

Egy 2011-es kutatás szerint a munkahelyi környezetbarát cselekedetekből ez volt a TOP3: villanykapcsolók lekapcsolása, számítógépek éjszakai kikapcsolása, újrahasznosított papír használata. Bár számos technológiai újítás érhető el a piacon, ma még mindig sok a felületes változtatás. De nem mindenhol. Ha szívesen dolgoznál egy zöld cégnél, akkor nézd meg a DreamJo.bs szerethető cégeit.

Növeljük a hatékonyságot!

Ha növeljük a hatékonyságot, az egy kézenfekvő zöldítési forma. Természetesen ez egy támogatott típusa a zöldítésnek, azonban nem nagyon kommunikálják. Pedig lenne mit.

Pl. ott van a pecsenyecsirke előállításában elért eredmény. Egy 2007-es adat szerint 60 év alatt lefelezték a felhasznált ivóvíz mennyiségét. Ezalatt tizedére csökkent a takarmány termőterületének mérete. Az egységnyi termékre vonatkozó környezetterhelést más területeken is jelentősen tudták csökkenteni. A tojás előállításánál például 25%-kal, míg sertéshús esetén 150%-kal csökkent csak az elmúlt 20 év alatt. Vagy ott a tejtermelés, aminél az USA-ban 50%-os üvegházhatású gázkibocsátás-csökkenést értek el 60 év alatt.

Sajnos a technológiai és zöld újítások sokszor akadályba ütköznek. A sok újítást képtelenség mindenkinek követnie. Ebben nagy segítségül lehetnek a szervezetek, egyesületek, akik segíthetik az információk előszűrését. A Jevons-paradoxon szerint viszont a nagyobb hatékonyság több fogyasztással is jár. Ez még egy megoldásra váró terület.

Visszajelzések a cselekedeteinkről

Nagyon fontos, hogy kapjunk visszajelzést arról, hogy amit teszünk, annak mi a hatása. Ezzel tudjuk ösztönözni a zöldebb működést is. Egy kaliforniai áramszolgáltató pl. 40%-kal csökkentette a fogyasztást azzal, hogy egy világítógömbbel láthatóvá tette az áramfogyasztást. Egy elkészített mérgezőanyag-kibocsátási leltár, amit előírtak cégeknek és magánszemélyeknek is, szintén jó hatással volt. Anélkül, hogy külön kérték volna, mindenki igyekezett jobb helyen végezni a listán, azaz csökkentette a kibocsátását.

Lehetnek még jó ötletek

Az Atlassian nevű vállalat bevezette, hogy az alkalmazottak 1 napig olyan projekten dolgoznak, amin akarnak. Ezt később átvette pl. a Google is. Ez az idő is fordítható zöldítésre, ami megsokszorozhatná a hasznos zöld ötletek számát.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megihlette a környezettudatosság az SAP-t

csü nov 4 , 2021
ShareTweetPinShareA környezettudatosság ihlette az SAP legújabb termékét: az SAP Product Footprint Management segítségével a vállalatok megállapíthatják termékeik karbonlábnyomát, azok teljes életciklusát számításba véve. Az SAP Product Footprint Management az új, fenntarthatósággal foglalkozó portfólió egyik eleme, amely átláthatóságot és mérhetőséget biztosít az ellátási láncok teljes hosszán, egyúttal lehetővé teszi, hogy a […]
széndioxid lábnyom

És még ez is...