Visít, sípol az autó? Az ékszíj lehet a probléma

ékszíjIntő jelek, melyek az ékszíj meghibásodására utalnak. Az ékszíjak a motoron lévő külső alkatrészek hajtásában vesznek részt, így a generátor, a klímakompresszor, a szervokormány és a vízpumpa működéséért is felelnek. Ma már elképzelhetetlen az autók kisegítő berendezéseinek működése hosszú- vagy keresztbordás ékszíjak nélkül. Vannak azonban olyan helyzetek, mikor az ékszíjak túl lazák, vagy túl feszesek, elkopnak, nem látják el feladatukat. Egy ékszíj cseréje nem terheli meg a pénztárcát, ha viszont elmarad, annak súlyos következményei lehetnek az autóra nézve.

Az ékszíjak állapotát érdemes időről időre ellenőrizni, ez egy egyszerű szemrevételezéssel megtehető. Hisz mi magunk is látjuk, hogy a felülete ép-e nem kopott, mint ahogy az is látszik, hogy meg van-e nyúlva. Ha bármelyik ékszíj elszakad, nem ajánlott tovább közlekedni, érdemes azonnal szervizbe vinni az autót. Hisz egy szakadt ékszíj feltekeredhet olyan helyekre, ahol bizony nagy károkat okozhat. Bár a szervo ékszíj szakadását egyenes úton nem érezhetjük és ha a generátor ékszíja ment tönkre, az is csak a lemerült akkumulátornál mutatkozik meg, mégsem érdemes így használni az autót.

Tünetek, melyek az ékszíj meghibásodására utalnak

Sípol, zörög, rezeg, visít – ezek azok a hangok, melyeket nem szívesen hallunk, különösen ha az autónkból erednek. Nos, ha indítás után szokatlan zajok keletkeznek, akkor gondolhatunk arra, hogy az ékszíj túl laza vagy épp kopott. Egy ékszíj nem tart örökké, kopó alkatrész, gumiból van, pár évente esedékes a csere. Attól is függ az élettartama, hogy az autót milyen körülmények között, milyen sebességen használjuk, szoros-e vagy laza a szíj, poros utakon járunk-e az autóval. Ha túl szoros, akkor a szíj károsodik, ennek a szíjtárcsák és csapágyak is kárát láthatják. Persze a túl laza sem jó, hisz ez is károsodáshoz vezethet.

Ma már automatikus szíjfeszítők segítik az optimális feszességet, melyek utánállítják a szíjakat. A kilengést, berezgést pedig szíjvezetők akadályozzák meg. De ennek ellenére is fontos a rendszeres ellenőrzés. Hisz ilyenkor észrevehetjük a kisebb repedéseket, kopásokat, melyeknél érdemes azonnal cserélni az ékszíjat.

Égett gumi és elektromos tűz

Nem csak a visítás, sípolás utalhat arra, hogy az ékszíjjal probléma van, hanem bizonyos szagok is jelezhetik a problémát. Ugyanis az ékszíj a generátorok hajtásában is részt vesz. Ha a szíj nem tud szabadon forogni, akkor az égett gumihoz hasonló szag érezhető az intenzív hőképzőrést miatt, hisz maga a szíj gumiból van. Egy másik gyanús tünet az olyan szag, mint az elektromos tűzé. Ez olyan esetekben érződhet, amikor az ékszíj megcsúszik a generátor szíjtárcsáján, emiatt pedig gyenge lesz az alkatrész töltése. Ilyenkor megoldás lehet, hogy a szíjat feszesebbre állítják, de ha ez sem oldja meg a problémát, akkor érdemes szerelőhöz fordulni.

Az ékszíj egy pár ezer forintos tétel, azonban ha elszakad, kopottan, lazán, vagy épp túl feszesen használjuk, akkor voltaképpen kockáztatunk. A Fékmester autóalkatrész webáruház szakemberei az ékszíjakban is tudnak segítséget nyújtani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Q2: veszteséggel zárt az Oracle

ked dec 14 , 2021
ShareTweetPinShareNövelte bevételét, de egyszeri rendkívüli tétel miatt veszteséggel zárta pénzügyi éve második negyedévét az Oracle. Az Oracle 2021/22-es pénzügyi éve novemberrel zárt második negyedévében 10,36 milliárd dollár értékesítési árbevételre tett szert, hat százalékkal magasabbra az egy évvel korábbi 9,8 milliárd dollárnál. A bevétel legnagyobb részét, 73 százalékát felhőszolgáltatások, licencdíjak és […]
Mark Hurd Oracle

És még ez is...