Hogyan legyen jó kapcsolatod kamasz gyermekeddel?

jatekliget.hu kamasz társasjátékMinden szülő-gyermek kapcsolatot megviselnek a kamasz évek, hiszen az addig jól ismert csemete viselkedése kiszámíthatatlanná válik: ami tegnap jó volt, ma már lehet, hogy sértődés tárgya lesz.

Fontos, hogy tudd, amit eddig a gyermekeddel töltöttél időt, nem ment kárba. Minden, amit tanítottál neki, vagy amilyen mintákat látott a családban, elraktározódott benne, csak éppen most van abban a korszakában, hogy kialakítsa saját személyiségét.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány ötletet, ami segíthet újra közelebb kerülni hozzá.

Közös program

Ha eddig random szerveztétek a kimenőket, akkor – akár közösen – beszéljétek meg, hogy ki milyen közös programnak örülne, és arra a napra a család összes tagja készüljön úgy, hogy nem megy el máshova. Ez lehet egy hétfő esti társasjáték est, a Játékliget oldalán számos társasjáték található, amik serdülők számára is élvezetesek. De bevezethetitek a csütörtök esti mozit, válasszatok felváltva filmeket. Így megismerheted az ő jelenlegi ízlésvilágát, érdeklődési körét, és te is tudsz neki mutatni párat a klasszikus kedvenceidből. Lehet egy hamburgerezős vacsorázás, vagy nevezzetek ki egy napot nemzetközi napnak, és mindig más nemzet ételeit készítsétek el.

Alapszabály: a suli abszolút tabu, ne faggasd, ne tarts hegyi beszédet, ilyenkor lazíts a szülői képen.

Mozduljatok ki!

Az időtöltés nemcsak a lakásra vonatkozhat, hanem kültérre is. Sok családban probléma, hogy a kamasz ideje nagy részét valamilyen képernyő előtt tölti. Ezt csak azzal tudod megszakítani – és sajnos ez sem teljesen biztos -, ha valamilyen érdekes alternatívát kínálsz helyette. Az érdekes ebben az esetben nem azt jelenti, hogy számodra izgalmas. A serdülőnek kell, hogy annyira felkeltse az érdeklődését, hogy kimozduljon miatta. Ha egyelőre nem mutat lelkesedést semmi iránt, akkor csak bicajozzatok egy nagyot, vagy kiránduljatok egy szép helyre. Lehet, hogy beszélgetés közben kiderül, hogy mit szeretne kipróbálni vagy milyen sport érdekli. Néha az is elég, ha egy vagány kiruccanást tervezel, elmentek egy vitorlázásra vagy kenuzásra.

Ne faggasd, de légy mellette!

Vannak olyan napok, amikor a gyermeked jókedvűen csacsog és magától mesél, hogy mik történtek vele, másnap pedig undok, szótlan, és elvonul a szobájába? Az a jó hír, hogy ez teljesen rendben van, tipikus kamaszos viselkedés. Hagyd őt picit “lógva”, amikor ennyire látványosan nincs igénye társaságra. Neki sem jó, és neked sem, ha a sarkában vagy, hiszen ilyenkor könnyebben alakul ki veszekedés, ami során kölcsönösen megbánthatjátok egymást. Persze ne hagyd teljesen magára, hiszen ebben a korban, az útkeresése közben könnyen befolyásolható. Hagyd, hogy elmenjen a barátaival, vagy ha egyedüllétre vágyik, tartsd tiszteletben. Igyekezz a háttérben jelen lenni, hogyha támogatásra van szüksége, mindig megtaláljon.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ismét az MNB-re hivatkoznak a gonoszok

vas máj 8 , 2022
ShareTweetPinShareCsalók küldenek elektronikus leveleket magánszemélyeknek külföldi munkalehetőséghez vagy onnan érkező nagy összegű állítólagos pénzküldeményekhez kapcsolódó, az MNB által felszámítandó díjakról – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Tájékoztatásuk szerint ügyfélbejelentések alapján értesültek arról, hogy ismeretlenek a jegybank vagy annak elnöke nevében elektronikus leveleket küldenek magyar magánszemélyeknek, különböző banki átutalásokkal kapcsolatos […]
Matolcsy György

És még ez is...