A gördülékeny működés titka: a kenőanyag

Mobil olajok - weberautotechnik.huEgy gépjárműben rengeteg alkatrész van, amely helyes működésére fokozottan oda kell figyelnünk. Vannak köztük létfontosságúak, amelyek már a legkisebb meghibásodás esetén is azonnali problémát jelentenek, néhányuk viszont még elhasználódás esetén is el tudja látni a feladatát többé-kevésbé. Szerencsére több kiegészítő érhető el a piacon, amivel meghosszabbíthatjuk az egyes alkatrészek élettartamát, ide tartoznak a kenőanyagok is.

Miért van szükség egyáltalán kenőanyagokra?

Ma már rengetegféle kenőanyag érhető el a piacon, ehhez elég meglátogatni például a Weber Autotechnik kenőanyagokat felvonultató oldalát, és máris látni fogjuk a sok opciót. A feltett kérdésre szerencsére a válasz egyáltalán nem bonyolult, mivel nemcsak a járműveknél szokás kenőanyagokat használni, hanem sok más hétköznapi eszköznél is, így már mindenki találkozott velük. Mint ahogy a többi esetben is, így az autóknál is rengeteg olyan alkatrész van, ami érintkezik egymással használat közben. Azért, hogy ne menjenek tönkre rövid időn belül, szükség van valamilyen kenőanyagra, hogy egyáltalán ne tapadjanak és ne is súrlódjanak olyan erővel a másikhoz, amivel kárt okoznának egymásban.

Ha konkrét példát akarunk megnézni, akkor például a motorban erősen csökkenti a kopást a motorolaj, de ugyanez érvényes a hidraulika mozgására is, ahol rengeteg finom illesztésű alkatrész van, melyek megfelelő kenése elengedhetetlen működés közben, így ott mindenképpen szükség van a speciálisan ehhez gyártott hidraulikaolajra.

Ezenkívül természetesen még sok más kenőanyag-fajtával találkozhatunk, amelyek kivétel nélkül, egytől egyig hasznos célt szolgálnak a jármű ápolása és karbantartása szempontjából. Például a sebváltóhoz is szükséges a megfelelő sebváltóolajat alkalmazni, hogy az egész eszköz élettartama meghosszabbítható legyen. A sebváltó legalább annyira fontos, mint a motor maga, így egyáltalán nem szabad elhanyagolni a karbantartását. Az eddig említetteken kívül még ott vannak a különböző kenőzsírok, amelyekkel minden más érintkező alkatrész élettartama is növelhető.

Milyen kenőanyagot érdemes vásárolni?

Természetesen kenőanyag és kenőanyag, például motorolaj és motorolaj között is hatalmas különbségek lehetnek, így mindenképpen érdemes utánajárni, melyik az a márka, amelyik a leginkább ajánlott. Itt is igaz az, hogy nem a legolcsóbb megoldás a legjobb megoldás, mivel a rossz minőségű kenőanyag gyakran olyan, mintha nem is kapna kenést az adott alkatrész, miközben mi abban a hitben vagyunk, hogy mindent megtettünk az autó megbízható üzemeléséért, mindeközben az alkatrészek az elégtelen kenés miatt jelentős kopásnak vannak kitéve.

A legegyszerűbb megoldás az, ha egy erre specializálódott weboldalon olvasgatunk az értékelések és ajánlások között, vagy felhívjuk a szerelőnket, és tanácsot kérünk tőle melyik márkát ajánlja. A felhozatal hatalmas, könnyű benne elveszni, így sosem árt, ha kapunk egy-két iránymutatást a keresgéléshez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már virtuálisan is bejárható a Hild-villa

szo dec 24 , 2022
Hild József Budakeszi út 38. szám alatti egykori villája eddig csak rendezvények alkalmával volt látogatható, mostantól azonban már virtuálisan is megnyitja kapuit a közönség előtt. A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének virtuális sétája során végigjárható a földszint és az alagsor, de még a villa körüli kanyargós út is. […]
Hild József

És még ez is...