Már megint hosszabbak lehetnek a telefonszámok

Lassan már szinte minden – netre kapcsolódó – készülékben van SIM-kártya, vagy az eSim néven ismert beépített chip, és mindegyikükhöz tartozik hívószám is. Kérdés meddig lesz elég a mostani számtartomány.

Főleg a dolgok internete (IoT), a gépek közti kommunikáció(m2m) révén növekszik exponenciálisan az ilyen eszközök száma, beleértve azokat is, amelyek közvetlenül ugyan nem tartalmaznak SIM-et, vagy eSIM-et, de egy SIM-mel ellátott fejegységgel kommunikálnak – válaszolta a Digitrendi.hu megkeresésére Puss Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Azonosítógazdálkodási Osztályának a vezetője. Mint elmondta, jelenleg az az alapelv, hogy minden SIM-hez kell egy hívószám, emiatt jogosan merül fel, hogy előbb-utóbb nem fogy-e el a szolgáltatók számára rendelkezésre álló számmennyiség. A jelenlegi kilenc számjegyű rendszerben ötvenmillió mobilszám van, ami Magyarországon használatba vehető. „Ha elfogynának a 20-30-70-50-es számok, akkor a szolgáltatók kérhetnének a 31-esből is” – emeli ki a szakértő. Emlékeztet rá, hogy legutóbb 2010-ben volt napirenden Magyarországon a mobil hívószámok kérdése. Akkoriban kezdtek el fogyatkozni a mobilszámok, akkor írták elő a jogszabályban kötelező érvénnyel a mobil számok hívásánál a 06-os tárcsázási előtétet és a mobil előhívószámot. Ezáltal vált ugyanis lehetővé, azoknak a mobilszám-tartományoknak a kiosztása is, amelyek a mobil előhívószám után 0-val, vagy 1-essel kezdődtek. A 2004-ben bevezetett számhordozás előtt, ha valaki ugyanazon mobilszolgáltatóhoz tartozó számot akart hívni, akkor sem a 06-ot, sem magát a szolgáltatót azonosító 20-30-70-es számot nem kellett tárcsázni.

Amiről viszont eddig meglehetősen keveset lehetett hallani, hogy 2013 óta létezik egy külön m2m célra használható számmező is, 71-es előhívószámmal. Itt azonban a használatba vehető szám nem 9 számjegyből, hanem 12-ből áll. A hatóság tapasztalata szerint ezt a számmezőt eddig még nem nagyon vették birtokba a szolgáltatók. A szakértő szerint éppen amiatt, ami inkább az előnye kellene, hogy legyen, vagyis, hogy hosszabb szám, mint a klasszikus mobil hívószám. Pedig célszerű lenne különbséget tenni eszköz és eszköz között. A szenzorokra például nem lenne szerencsés klasszikus mobilhívószámot elhasználni, mert az csak adatot küld, nincs rajta plusz mobilszolgáltatás, nem úgy, mint egy okosórán, amin keresztül, akár telefonálni is tudunk. A hatóság is készül a hálózatba kapcsolt m2m-eszközök felfutására. Napirenden van a jogszabályi környezet felülvizsgálata. Változott az uniós szabályozás is, ennek a hazai jogrendbe való ültetése jövő év elejére esik. A dedikált m2m számmezőre vonatkozó jogszabályi környezetet igyekszik a hatóság „finomhangolni”, például a számok teljes hosszát(beleértve a 06-71 előhívószámot is ) 14-ről 15-re emelni, és a megfelelő használatot a szolgáltatókkal egyeztetve átültetni. „Így, a már meglévő m2m számok használatához viszont utólag kellene módosításokat végrehajtani a szolgáltatóknak, ami persze pénzbe kerül. Egy új dolgot kifejleszteni mindig könnyebb és költséghatékonyabb, mint utólag módosítani. Ezt mindegyik szolgáltató jelezte nekünk” – mondja Puss. Míg a klasszikus mobil számmezőből meghatározott pénzegységért ezer számot kap az operátor, az m2m számnál ugyanazért a pénzegységért huszonkétezer szám jár – fajlagosan ez évente 66 forint a mobilszámoknál és csupán három forint a m2m számoknál.

A szakértő szerint a legjobb ösztönzés mégis inkább az lenne, hogy a szabályozási környezetet a szolgáltatókkal együtt alakítanák ki úgy, hogy az operátoroknak is legyen elegendő idejük az m2m-be illő használatot ebbe a számmezőbe átmigrálni. Ma még inkább az a jellemző, hogy az ilyen jellegű használatot is nagyobb részt a mobilszámokból elégítik ki. Az ezzel kapcsolatos egyeztetés már el is kezdődött a hatóság és a szolgáltatók között. „Az operátorok eddigi reakciójából látszik, hogy ahány szolgáltató, annyiféleképpen képzeli el a jövőt ezen a téren. Észrevételeikből az látszik, hogy van, aki szívesebben mozdulna az m2m számmező irányába, van, aki inkább a klasszikus mobilszámokra rendezkedne be. Ebben kell megtalálni az egyensúlyt” – véli Puss.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kibertámadások miatt emelt vádat Washington orosz katonai hírszerzők ellen

vas okt 25 , 2020
Hat orosz katonai hírszerző ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban globális kibertámadások miatt – jelentette be John Demers, az amerikai igazságügyi minisztérium nemzetbiztonságért felelős miniszterhelyettese. Demers közölte: a hat orosz hírszerző ellen a 2017-ben, a franciaországi választások, majd 2018-ban a dél-koreai téli olimpia idején elkövetett kibertámadások miatt emeltek vádat. “Ezek […]
Hat orosz hacker

Friss, ropogós