Egyre több informatikai támadás éri a német kórházakat

kórházMegugrott a kórházak és más rendszerszintű fontosságú intézmények elleni informatikai támadások száma Németországban. A statisztika szerint informatikai bűnözők 43 alkalommal hajtottak végre eredményesen támadást kórházak ellen a január-novemberi időszakban. Ez több mint kétszeres növekedés tavalyhoz képest, és azt jelenti, hogy majdnem minden hétre jut legalább egy sikeres támadás – emelte ki az adatokat ismertető Frankfurter Allegemeine Sonntagszeitung (FAS). A vasárnapi lap összeállítása szerint az úgynevezett kritikus infrastruktúra – az ország működéséhez szükséges szolgáltatási hálózat – más elemeit, például energiaszolgáltatókat és vízközmű-üzemeltetőket is egyre gyakrabban érnek támadások. Novemberig 171 esetet regisztráltak, míg tavaly egész évben 121, 2018-ban 62 eredményes támadás történt.

Azonban a növekedés nemcsak az informatikai bűnözés kiterjedésének tulajdonítható, hanem a digitalizáció előrehaladásának is. Egyre több kórházban vezetnek be elektronikus ügyintézési rendszereket, ezért a lehetséges célpontok száma is emelkedik – mutatott rá a FAS. Ugyan a kórházak védelmi rendszerei is fejlődnek, de még nem mindegyik érte el a biztonságos működéséhez szükséges szintet – mondta a lapnak Isabel Münch, a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szakértője kiemelve, hogy az informatikai fejlesztésre szánt források legkevesebb 15 százalékát a biztonság erősítésére kellene fordítani. Elmondta, hogy gyakran tapasztalni a támadások számának hullámszerű emelkedését a kritikus infrastruktúra valamely területén. A koronavírus-világjárvány elindulásával a kórházak elleni támadások száma felszökött. Több bűnözői csoport ugyan bejelentette, hogy a járvány miatt megkíméli az egészségügyet, de ezekből a fogadkozásokból nem sokat érezni a gyakorlatban – fejtette ki a szakember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Néhány szabály, hogy ne neked legyen fekete a Black Friday

pén nov 27 , 2020
A Black Friday előtt is érdemes a vevőknek a jogaikról, panaszkezelési lehetőségeikről és a kiszemelt online kereskedés megbízhatóságáról körültekintően tájékozódni — hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A Black Friday, a hálaadás utáni első péntek hagyományosan a karácsonyi vásárlások kezdőnapja az Egyesült Államokban. Ma már a […]
Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár