Tárhely vagy VPS? Melyik a jó választás?

rackforest.comA legtöbb honlaptulajdonos számára nyilvánvaló, hogy mi a különbség a dedikált szerver és a bérszerver között. Az azonban már nem ennyire egyértelmű, hogy a tárhely vagy a VPS a jó választás. Egyáltalán mi az eltérés a két megoldás között?

Bár a tárhely és a VPS a tekintetben megegyezik, hogy sok előfizető megosztozik az erőforrásokon, van egy lényeges különbség. Ez pedig az, hogy milyen módon történik az erőforrások megosztása. Az egyes módszerek eltérő teljesítményt és biztonsági szintet képesek nyújtani.

Kinek érdemes tárhelyben gondolkodnia?

Ha egy szimpla bemutatkozó oldalt szeretnél a cégednek, vállalkozásodnak, és nem számítasz túl nagy, egyidejű forgalomra, akkor a tárhely minden bizonnyal megfelelő lesz számodra. Ez levelezés lebonyolítását is lehetővé teszi.

Amennyiben előfizetsz egy tárhelyre a RackForestnél, akkor hozzá fogsz férni egy könnyen érthető és kezelhető felülethez. Mindent be fogsz tudni állítani magadnak, amit csak szeretnél, ehhez rendszergazdára sincs feltétlenül szükség.

Mikor van szükség a VPS-re?

A VPS akkor szokott szóba jönni, ha eleve nagyobb forgalmú weboldalt tervez valaki létrehozni, például egy webshopot. Ilyenkor látszatra kap az ember egy saját szervert, az adott memóriát csak ő érheti el, jár hozzá továbbá egy dedikált IP cím, és mindig elérhetők az erőforrások.

A VPS nagyon hasonló ahhoz, mintha az embernek saját szervere lenne. Telepíteni kell rá egy operációs rendszert, valamint az alkalmazásokat is. Ez a technikai megoldás jóval több lehetőséggel kecsegtet, mint egy sima tárhely, továbbá sokkal nagyobb teljesítmény csikarható ki a VPS-ből.

Mi a helyzet a biztonsággal?

Tárhely esetén van arra esély, hogy azok, akik ugyanazon a szerveren vannak, erőforrás-problémával szembesülhetnek a fizikai szerveren, ha az egyik weboldal-tulajdonoshoz bejutnak a hackerek. VPS esetében teljesen más a helyzet, mivel az egyes előfizetőket ugyan nem választja el fizikai fal, de nagyon erős logikai fal igen.

E tekintetben fontos a dedikált IP cím is. Ha egy megosztott tárhelyen van a honlapunk, akkor mások rossz húzásai miatt is bajba keveredhetünk, mert egy-egy szolgáltató az egész IP-címtartományt is letilthatja. Ilyen esetben bizonyos felhasználók számára elérhetetlenné válhat az oldalunk egészen addig, amíg a tiltás feloldásra nem kerül. Ellenben ha van egy saját dedikált IP címünk, akkor mások hibájáért nem nekünk kell felelnünk.

Mikor válasszuk a VPS-t?

Amennyiben legalább 100 GB-os tárhelyre van szükségünk, vagy alkalmazásokat akarunk futtatni úgy, mint egy fizikai szerveren, akkor gondolkodás nélkül választhatjuk a VPS-t. Ugyancsak érdemes a VPS-re tenni a voksunkat, ha kiemelten fontos a biztonság, a magas rendelkezésre állás és a nagyobb teljesítmény.

Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy VPS esetén a szoftvereket meg kell venni és telepíteni is kell őket. A későbbiek során frissíteni is kell azokat, így valószínűleg rendszergazdára is szükség lesz, vagy legalábbis egy szolgáltatóra, aki ezeket a feladatokat ellátja.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Fonalfestés otthon

csü jún 16 , 2022
ShareTweetPinShareTextilfesték segítségével vadiúj színt adhatsz ruháidnak, és egészen egyedi megjelenést kölcsönözhetsz egy-egy régi fonalnak. Ha szeretnéd megtudni, hogyan fess fonalat otthon, olvasd el az alábbi cikket! A fonalfestéssel kapcsolatos tudnivalók Fontos kiemelni, hogy festeni csak természetes eredetű fonalat lehet. Ezek a len, a gyapjú, a pamut és a selyem. A […]
butika.hu

És még ez is...