Speciális kesztyűvel és okostelefonnal kommunikálhatnak a siketek

TolmacskesztyuA siketek és a hallók közti gördülékeny kommunikációhoz hamarosan elegendő lehet egy kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás. A MTA SZTAKI kutatói és az Euronet Zrt. által fejlesztett Tolmácskesztyű egy innovatív segédeszköz, amely egy ergonomikus, kézmozgást érzékelő kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás segítségével hangos szöveggé alakítja a jelnyelvi kézjeleket. A rendszer jelnyelvi szinkrontolmácsként működik: lehetővé teszi, hogy a beszéd- és halláskárosult emberek anyanyelvükön, azaz jelnyelven kommunikáljanak halló társaikkal.

Az eszköz prototípusa két éves kutatás-fejlesztési projekt eredménye, ami a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával valósult meg. A projekt következő lépcsőfoka a piacra dobható termék megalkotása lesz, aminek finanszírozásához a fejlesztők jelenleg befektetőt keresnek. A prototípus egyelőre csak angolul “ért”, de a tervek szerint a magyar és más nyelvekre is el fog készülni a Tolmácskesztyű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

IT-Services Hungary: új telephely Pécsett

sze okt 1 , 2014
A meglévő további üzemeltetését fenntartva új telephelyen kezdte meg tevékenységét és ötven fővel növelte dolgozói létszámát Pécsett a településen jelenleg mintegy 340 munkavállalót foglalkoztató informatikai szolgáltató IT-Services Hungary Kft. (ITSH) – jelentett be a társaság képviselői Pécsen. Mint azt Bőthe Csaba, az ITSH ügyvezetője elmondta, az új, 2 500 négyzetméteres […]