Megtorpant az online számlázóprogram-használat látványos növekedése

számlatömbAz online számlázóprogram-használatban 2020-ról 2021-re tapasztalt látványos és dinamikus növekedés 2022-re megtorpant. Ez nem meglepő, mivel 2021 elejétől már szinte minden vállalkozást érint az adóhatóság felé történő számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, ami a kézi számlatömb és telepített programok felhasználóit a felhőalapú alternatívák felé terelte. Az elemzés szerint az elmúlt évben csupán néhány százalékponttal nőtt az online számlázók használati aránya, miközben a számlatömbé tovább csökkent. A kkv-k körében ugyan utóbbi terén sincs számottevő változás, a kézi számlázást korábban már kivezette a többségük. Így csak minden ötödik cég használja a bizonylatolásnak ezt a módját. Az egyéni vállalkozók kissé késve reagáltak a kutatás szerint: 2022-ben jelentősen kevesebben használnak kézi számlát, mint egy évvel korábban, jelenleg már csak minden harmadik vállalkozó.

A teljes piac stagnálása ellenére kismértékű átrendeződés rajzolódik ki a számlázóhasználatban: míg a piaci online megoldások valamelyest növelték részesedésüket, a NAV megoldása kissé visszaszorult, ugyanakkor így is tartja a tavaly megszerzett második helyét. A legfeljebb közepes méretű vállalkozások közül online számlázóprogramot tízből hatan használnak. Azt is megállapították, hogy a kkv-k közel fele, míg az egyéni vállalkozók háromnegyede nyitott arra, hogy a folyamatok és adminisztráció terén több feladatot a számlázóprogramra bízzon: leginkább a vevői adatok programba importálása, előlegszámla és díjbekérő kiállítása, fizetési felszólítás küldése, a bejövő számlák megjelenítése és a számlázó bankszámlával történő összekötése fontos a számukra.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

5G alapú irodai internet a Yetteltől

szo jún 4 , 2022
A Yettel IrodaNet Pro néven a magyar kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé teszi a hagyományos, vezetékes internethez hasonló, azt kiváltó 5G-s szolgáltatását. A kifejezetten a hazai KKV szektor számára létrehozott IrodaNet Pro szolgáltatás 5G mobilhálózatra csatlakozó eszköz (wi-fi router) segítségével biztosít korlátlan adatforgalmat, akár a vezetékes hálózatoknál ismert 1000 […]
Fülöp Gábor, a Yettel Magyarország üzleti értékesítési és marketing igazgatója

Friss, ropogós