Bug bountyval a digitális visszaélések ellen

hacktifyMit értünk az alatt, hogy digitális visszaélés? A jogszabályokban még nem található ilyen kifejezés, hiszen a társadalmi változásokat a jogszabályok jellemzően csak késve követik. Ez a fogalom leginkább a bűncselekményt írja le. Egy olyan folyamatot, amely kárt okoz az érintettnek, ezáltal rossz élményeket kelthet benne. Így, ha valakinek már volt része bármilyen digitális térben megvalósuló incidensben, például adathalász honlapokkal, különböző vírusokkal, vagy online bántalmazással kapcsolatosan, akkor a visszaélés megtörténtnek tekinthető.

 Leggyakoribb visszaélési módszerek

Magyarországon az egyik leggyakoribb ilyen módszer az adathalászat. Mivel a hackerek fő célja az adatlopás és a pénzszerzés, nem meglepő, hogy az elmúlt két évben sokszorosára nőtt az online visszaélések száma.

Az elmúlt időszakban az egészségügyi intézmények is célponttá váltak, leggyakrabban zsarolóvírussal támadták őket.

Egy kórház például nagy mértékben függ a technológiától, hiszen az adatokat is a számítógépeken tárolják, illetve a lélegeztetőgépeket és egyéb műszereket is arról irányítják. A rosszakaró hackerek ezt igyekeztek kihasználni, abban reménykedve, hogy majd megkapják érte a váltságdíjat.

A karantén időszak alatt a legtöbb gyermek távoktatásban, míg a szülők nagy része home office-ban tevékenykedett.

Sok háztartásban az otthoni wifin nincs beállítva tűzfal, így a hackerek könnyedén hozzáférhettek a szükséges adatokhoz.

Több olyan személy is érintett lehetett, akiknek előtte nem képezte mindennapi életük részét az internet használata, így ők nem tudták mire figyeljenek oda, hogyan védjék meg magukat, például egy adathalász e-mail esetében.

Az adathalász támadásokat sok esetben lehetetlen kivédeni, hiszen a technológia folyamatosan fejlődik, és a hackerek sem tétlenkednek.

hacktifyFelvértezve Bug Bountyval

Ahogy már említettük, a visszaélés talán nem minden esetben védhető ki, azonban felkészülhetünk rá.

A Bug Bounty program egy olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy etikus hackerek segítségével vegyék fel a harcot. Az etikus hackerek az előre egyeztetett szkópon belül vizsgálják a rendszereket, alkalmazásokat, és felderítik a lehető legtöbb sérülékenységet.

Ezáltal a vállalatnak még azelőtt lehetősége lesz kijavítani a hibát, hogy a rosszakaró hackerek használnák fel ellene.

Neked mennyit ér ügyfeleid bizalma, személyes adataik, munkatársaid adatai? Nem lehetsz biztos benne, hogy nem Te leszel a következő, akit feltörnek!

Választható privát, publikus vagy helyszíni program is, hogy biztosan megtaláld azt, amelyik a legjobban képviseli vállalatodat. A HACKTIFY platformján bővebben olvashatsz róluk.

hacktifyKihez fordulhatsz, ha már digitális visszaélés áldozata lettél?

Adatvédelmi támadás esetén érdemes feljelentést tenni a rendőrségen. Egy központi e-mail címen a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is fogadja az ezzel kapcsolatos leveleket.

Léteznek forródrótok is (biztonsagosinternet.hu, internethotline.hu), melyeken megtehetjük a bejelentést. A közösségi médiaszolgáltatóknál bejelenthetünk adott tartalmakat, több jelentés esetén pedig letilthatják és kivizsgálásra kerül a sor.

Ezeken kívül pedig a vásárlók megtévesztésével kapcsolatosan fordulhatunk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz.

Az online webshopok rengetegében sokszor elkerülhetetlen, hogy belefussunk egy csaló weboldalba.

A jogsertowebaruhazak.kormany.hu oldalon összegyűjtötték azokat a webáruházakat, melyek jogsértő magatartását a hatóság megállapította.

Egy ismeretlen oldalról nehéz lehet eldönteni, hogy valós személy állhat-e mögötte, azonban a meglepően olcsó termékek és a nyelvtanilag értelmetlen mondatok már felhívhatják magukra a figyelmünket.

Keressünk értékeléseket, hozzászólásokat, illetve válasszuk az utánvétes fizetést, ha lehetséges.

Ha már megtörtént a baj, akkor felkereshetjük a Békéltető Egyesületet, a rendőrséget, illetve a Fogyasztóvédelmi Hatóságot is.

Ne féljünk segítséget kérni!

Keresd fel a HACKTIFY weboldalát, és előzd meg a bajt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Vodafone a legeslegnyitottabbak között

pén júl 1 , 2022
Önként jelentkezhettek a vállalatok a Nyitottak vagyunk felmérésére, hogy egy külső, független szervezet mérje fel, mennyire érzik sokszínűnek, befogadónak, elfogadónak a munkahelyüket munkavállalóik, és mennyire érzik biztonságban magukat a munkahelyi környezetben. A kérdőívek kiértékelése alapján a Vodafone az ország három legnyitottabb vállalatának egyike lett. Az ezüst minősítés fontos visszacsatolás a […]
Vodafone apaszabi

És még ez is...