Alapok, amikkel jó tisztában lenni, mielőtt biztosítást kötsz

allianz.huA biztosításokkal kapcsolatban általában kettős érzései vannak az embereknek. Fizetnek valamiért, amiben reménykednek, hogy sohasem kell igénybe venniük. De amikor bekövetkezik a baj, mindenki örül, hogy volt biztosítása. Már akinek volt, és körültekintően kötötte meg.

Amennyiben most állsz egy nagy döntés előtt, de szeretnél tájékozódni, akkor itt elolvashatod, hogy milyen fogalmakkal érdemes tisztában lenned egy biztosítási szerződés megkötésekor, és magabiztosan választhatsz.

Hogyan működnek a biztosítások?

Ez egyáltalán nem egy új keletű dolog, már az ókorban is számos olyan közösség létezett, akik bizonyos összeget elkülönítettek arra célra, ha valamelyik tagot kár éri. Ilyen módon védték magukat a rabszolgatartók is a szökések miatt keletkező károktól, vagy a kereskedők a fosztogatók miatt keletkező anyagi kellemetlenségektől. Lényegében minden tag beadott egy megbeszélt összeget, ami gyűlt, és ha valakit váratlan káresemény, baleset ért, akkor ebből fedezték megállapodás szerint. Azóta természetesen a rendszer sokat újult, finomodott, de az alapok ugyanezek maradtak.

Neked is szükséged lenne rá, hogy felkészülj az előre nem látható balesetekre? Válassz az online köthető biztosítások közül, ahol biztosan megtalálod az élethelyzetedhez tökéletesen illeszkedő csomagot!

Biztosítási alapfogalmak

Amikor megkötöd a biztosítást, számos olyan kifejezéssel találkozhatsz, amik nem egyértelműek, vagy első ránézésre annak tűnnek, de elbizonytalanodsz, hogy vajon egyre gondoltok-e. Ennek elkerülése érdekében összeállítottunk neked egy magyarázó listát, ahol meggyőződhetsz róla, hogy jók-e a sejtéseid.

A biztosítás szereplői

  • Biztosító: ő az, aki fizetési kötelezettséget vállal, ha bekövetkezik a szerződésben rögzített káresemény
  • Biztosított: a szerződés ennek a félnek az érdekeit védi. 
  • Szerződő: nem minden esetben egyezik a biztosítottal, de mindenképpen ő vállalja a fizetési kötelezettséget, és a változtatások bejelentését is ő intézi.
  • Kedvezményezett: amennyiben bekövetkezik a káresemény, ő kapja a térítést.
  • Károsult: vannak esetek, amikor egy harmadik fél számára okozunk kárt, és a biztosító felé nyújtja a szolgáltatást, például felelősségbiztosítások esetén.

Kockázat

Ez tulajdonképpen az az esemény, aminek következtében kár keletkezik. Ennek két verziója van. Az abszolút kockázat, ami biztosan bekövetkezik, de a módja és időpontja nem megjósolható (pl.: haláleset). A másik pedig a relatív kockázat, ami változó gyakorisággal fordul elő, de egyáltalán nem biztos, hogy az adott szerződő esetében is be fog következni (pl.: autóbaleset, csonttörés, vízkár, betörés, stb.) Egyes biztosítási csomagokban találkozhatunk kizárásokkal is, amik bizonyos feltételekhez kötik a káresemény utáni szolgáltatást. Ilyen például a halálesetnél az öngyilkosság ténye, amire nem minden csomag nyújt szolgáltatást.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ünnepelt a VISZ

pén máj 13 , 2022
ShareTweetPinShareA Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége május 5-én szakmai konferenciával és gálavacsorával ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. Gyárkapun innen és túl címmel szervezett születésnapi szakmai konferenciát a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) alapításának 25. évfordulója alkalmából. Az előadók az IT és az OT (Operation Technology) határterületeit érintő megoldásokat, projekteket mutattak be. A rendezvényt […]
Fritsch Róbert MVISZ

És még ez is...