Felszolgálás, a vendéglátás elengedhetetlen része

szombathelyallas.huUgyan mindig vannak kivételek, hiszen vannak önkiszolgáló éttermek és kávézók, de alapvetően a felszolgálás fontos része a legtöbb helyen a vendég élménynek. Sokan úgy vélik, hogy a pincér feladata az ételek felszolgálása, ez azonban csak féligazság.

Ha régóta szemezgetünk a szakmával vagy épp munkahelyváltás előtt állunk, akkor érdemes belevágni az álláskeresésbe. A SzombathelyAllas.hu lapon itt talál felszolgáló állást, csak rá kell kattintani a linkre.

Pontosan mit csinál a felszolgáló?

A pincér az a személy, aki a legtöbb interakciót folytatja a vendégekkel a vendéglátóhelyen. Sokan úgy vélik, hogy mindössze annyi a dolga, hogy felvegye a rendelést, majd ha elkészült az étel vagy ital, akkor azt kivigye az asztalhoz. Ez azonban nem egészen így van, hiszen a pincérszakmának különféle ágazatai léteznek, mely szintén befolyásolja a tevékenységi kört.

Egy ételt bárki ki tud vinni az asztalhoz, azonban csak nagyon kevesen képesek úgy ellátni feladatukat, hogy ne pont egy intim pillanatba, meghitt beszélgetésbe zavarjanak be és kiválóan végezzék a munkájukat.

Alapvetően a felszolgáló az asztalhoz vezeti a vendéget, menedzseli az asztalfoglalásokat, felveszi a rendelést, megteríti az asztalokat, ismeri az ételallergiákra vonatkozó fontos információkat, elkészíti a számlát és bonyolítja a fizetéseket.

Különféle pincér típusok

A pincér szakmán belül többféle típust találhatunk, mint például hajópincér, italpincér, azaz sommelier, kávépincér, vagyis barista, főpincér, éttermi pincér, segédpincér. Utóbbi feladata a főpincérek munkájának segítése. Mindebből is jól látszik, hogy a felszolgáló szakma mennyire változatos.

A sommelier a borok, valamint a különféle alkoholos italok terén nagyon otthon van, így alapos szakértelemmel rendelkezik. Ugyanúgy felszolgál, mint más pincérek, azonban emellett segítséget nyújt az egyes ételekhez leginkább passzoló borok kiválasztásában, hogy az étkezés igazi kulináris élmény legyen.

Egy jó barista tisztában van vele, hogy a kávé sok ember számára olyan, akár az üzemanyag. Aki igazán szereti a kávét, annak egy jól megkomponált fekete ízléses tejhabbal a tetején valóságos művészet. Ennek művészei pedig a baristák.

Alapvető készségek a pincér szakmához

Számtalan készségre és képességre szükség lehet ahhoz, hogy felszolgálóként helyt tudjunk állni. Ilyen például az állóképesség, hiszen egész nap talpon kell lenni, órákon keresztül tudni kell felvenni a rendeléseket és kivinni azokat az asztalokhoz.

Némely vendéggel nem könnyű bánni, így egy nagy adag türelemre és stressztűrő képességre is szükség lehet. A vendégnek nem szabad látnia, hogy mit érzünk vagy mit gondolunk. Emellett be sem olvashatunk nekik, ha épp úgy érezzük, hogy megsértettek minket vagy igazságtalanul elégedetlenkednek.

Ezeket tehát mindenképp fontos tudnunk a felszolgáló szakmáról.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A többség ügyel az okostelefonja biztonságára, de...

csü nov 23 , 2023
ShareTweetPinShareA magyar közösségimédia-felhasználók négyötöde odafigyel az okostelefonjára telepített adat-, kamera- és mikrofonalkalmazások hozzáférésére, ezzel együtt többségük kedvezményekért cserébe kellő körültekintés nélkül tölt le speciális alkalmazásokat. A Sophos információbiztonsági cég közleménye szerint a felmérésből az derült ki, hogy a magyar közösségimédia-felhasználók körében magas azoknak a száma, akik úgy vélik, hogy ellenőrzést […]
okostelefon

És még ez is...