Biztonságban a megfelelő nyári gumival

Nyárigumi tippekAhogy beköszönt a meleg időjárás, az autósoknak fel kell készülniük arra, hogy az autójuk megfelelő állapotban legyen. Ebbe pedig beletartoznak az abroncsok is. A megfelelő nyári gumi megléte elengedhetetlen a biztonságos vezetéshez, és a megfelelő karbantartásuk kulcsfontosságú ahhoz, hogy az autósok biztonságban közlekedhessenek.

A téli időszakról általában sokkal több szó esik az autózás szempontjából, ami nem véletlen, hisz ilyenkor több kockázat, veszély leselkedik ránk az utakon. A tél sokszor a kompromisszumokról szól, sokszor nehezítik a vezetést a nem épp ideális látási viszonyok, vagy épp a hó, ónos eső vagy az eső. A nyár ebből a szempontból ideálisabb, azonban az autónk nyári felkészítésére sem árt hangsúlyt fektetni. Ennek egyik alapja pedig a megfelelő abroncs kiválasztása.

Nyári gumik széles kínálata

Sokaknak megvannak a maguk kedvencei, elkötelezték magukat egy-egy gyártó mellett. Mások folyamatosan kísérleteznek, váltogatják, hogy milyen márkájú gumit szereznek be. Alapvetően prémium, középkategóriás és olcsó abroncsok közül választhatunk. Ha anyagi szempontból nézzük, nyilván az olcsó abroncsok a legolcsóbbak, azonban ezek sokszor gyorsabban kopnak és üzemanyaghatékonyságuk sem ideális. Tehát anyagilag is jobban megéri egy megbízható középkategóriás nyári gumit vásárolni.

A pontos méret ismerete nyilván elengedhetetlen, emellett érdemes megnézni a sebesség- és súlyindexet is, valamint az abroncs címkéjét. Ezen három adatot találhatunk, a nedves úton való kezelhetőséget és az üzemanyaghatékonyságot tekintve egy A-tól E-ig terjedő skálán találjuk meg az adott abroncs osztályzatát, valamint a zajszintet decibelben megadva és egy A-tól C-ig terjedő skálán is. Ez már sokat elmond egy adott abroncsról, azonban közel sem mindent. Ha van időnk és részletesen szeretnénk tájékozódni, a tesztek kifejezetten ezt a célt szolgálják.

Különleges év, különleges teszt

Sok autós szaklap és szervezet teszteli rendszeresen a nyári gumikat, független körülmények között. A német autóklub, az ADAC 2023-ban is elvégezte tesztjét. Immár ötven éve tesztelnek rendszeresen és az idei kicsit más, kicsit új volt. Már csak azért is, mert idén új tesztelési kritériumokat vezettek be, hogy még jobban tudják mérni az abroncsok teljesítményét. Az évforduló alkalmából idén 50 abroncsot hasonlítottak össze, a végső pontszámnál a vezetésbiztonság mellett a környezettudatosság is helyet kapott.

Tehát azt is megnézték, hogy milyen egy abroncs esetében az elhasználódás mértéke, a fogyasztás és a zajszint, valamint azt, hogy milyen a gumi tömege, a kopás, és szempont volt a gyártás során keletkező melléktermékek és azok felhasználása is. A legjobbak pedig a prémiumok közül kerültek ki. Az első helyen a Goodyear EfficientGrip Performance 2, a második helyen a Continental PremiumContact 6, míg a harmadik helyen a Michelin Primacy 4+ végzett. Ezek az abroncsok tartós, megbízható választást jelentenek és széles méretválasztékban elérhetők.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az okostelefon személyre szabásának többféle módja

sze ápr 5 , 2023
ShareTweetPinShareValószínűleg mindannyiunknak tetszik, ha a minket körülvevő tárgyak jól harmonizálnak jellemünkkel, megjelenésünkkel, személyiségünkkel. Ez nem csak bútorainkra, falszíneinkre vagy lakáskiegészítőinkre vonatkozik, hanem azokra a dolgokra is, amelyeket szinte állandóan magunkkal hordunk, így okostelefonjainkra is. Ezért ma megfontoljuk, miért olyan népszerű a telefon személyre szabása, és miben segítenek az olyan kütyük, […]
etuo.hu

És még ez is...