A nagy teljesítmény kevés, brutalitás kell

 

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy a TOP500 projekt legfrissebb listája szerint a száz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép több mint egyharmada SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszert futtat. A TOP500 projekt legújabb adatai arra is rávilágítanak, hogy a vállalatok körében egyre többen aknázzák ki a szuperszámítógépek nyújtotta teljesítményt és lehetőségeket. Az utóbbi években jelentős változások zajlottak a nagy teljesítményű számítástechnikában, ahol a hangsúly fokozatosan eltolódik a nagy teljesítményről a kiemelkedően brutálisan nagy termelékenység felé. A változások egy része a nyílt forráskódú megoldások és az új fürtkezelési technológiák térnyeréséhez köthető. Az alacsonyabb költségű hardverek elterjedése és a Linux fejlődése jelentősen csökkentette az ilyen jellegű rendszerek árát. A számítási kapacitás pedig néhány év alatt az ezerszeresére nőtt, ami lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az általánosan elérhető hardvereken is kihasználhassák a szuperszámítógépek teljesítményét, HPC Linux fürtök formájában.

A TOP500 listán ma már 270 olyan ipari szuperszámítógép szerepel, amelyek nem oktatási, kutatási vagy kormányzati intézmény tulajdonában állnak, hanem különböző iparágak igényeit elégítik ki. A rangsor 11. helyén található a leggyorsabb ipari szuperszámítógép, a francia Total tulajdonában álló Pangea, amelyben SUSE Linux Enterprise Server alapokon futó SGI ICE X rendszer működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ingyenes wifi Hűvösvölgyben

ked szept 24 , 2013
  Közterületi internet-szolgáltatást indított a II. kerületi önkormányzat a Bánffy György Emlékparkban. Láng Zsolt polgármester arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szolgáltatást egyszerre 40-50 ember tudja párhuzamosan használni, a maximális letöltési sebesség húsz megabit/másodperc, a maximális feltöltési sebesség pedig egy megabit. A nagysebességű szolgáltatást a vendégek 30, a kerületi kártyával […]
internet

Friss, ropogós