Hasznos kütyü-e a menetrögzítő kamera?

ezone.huA menetrögzítő vagy fedélzeti kamera rögzíti az utat a gépjármű mozgása során, gyakorlatilag úgy működik, mint egy sportkamera, amelyet sok városi kerékpáros is használ. Sokak szerint úri huncutság, afféle haszontalan divathóbort, azonban igenis van értelme, létjogosultsága, hiszen afféle digitális szemtanú, amikor például egy balesetet rögzít.

Sokan inkább csak biztonságból használják gépkocsijuk védelme érdekében, mivel az autós kultúra időnként hagy némi kivetnivalót maga után. Ma már a rendőrség és a biztosítók is elfogadhatják, amennyiben bizonyítékul szolgálnak egy-egy vitatott esetnél, bár törvényben nincs szabályozva a használatuk. Az Ezone Elektronikai Áruház autós kiegészítői között biztosan megtalálod a neked megfelelő modellt.

Mire szolgál a menetrögzítő kamera?

Ma már megszokott látvány nemcsak taxik, hanem magánhasználatú autók műszerfalán, de akár motorkerékpárokon is a menetrögzítő kamera. Személyszállításra szolgáló járművekben az utastér figyelésére vannak beállítva, biztonsági célt szolgálnak, míg a forgalomra irányított kamerák alkalmasak lehetnek közlekedési szabálysértések vagy a közlekedésben résztvevők közötti konfliktusok rekonstruálására. De videómegosztó, illetve a szabálytalan közlekedőket listázó weboldalakon is találkozni menetrögzítő kamera által készített felvételekkel. 

Vannak országok, amelyekben megengedettek, de olyanok is, ahol kifejezetten tiltják ilyen eszközök használatát. Hazánkban egyelőre nincs rá szabályozás, de adatvédelmi szempontból kétséges lehet a használata, bár a magáncélú felhasználást ez nem érinti.

Mi alapján válassz kamerát?

A manapság forgalmazott menetrögzítő kamerák igen jó képminőségű videók rögzítésre alkalmasak. Amennyiben ilyet vásárolnál, az alábbi tulajdonságokat tanulmányozd, hogy a legjobbat választhasd:

  • Felbontás

Minél nagyobb a kamera érzékelőjének felbontása, annál részletesebb felvételt tud készíteni. A full HD felbontású kamerával már a rendszámtáblák is egyértelműen azonosíthatók.

  • Képsebesség (fps)

A legjobb kamerák 60fps-os videók készítését teszik lehetővé, azonban a nagyobb képsebességhez alacsonyabb felbontás járul.

  • Látószög

Minél szélesebb a látószög, annál nagyobb teret látsz be, annál jobb lesz a perspektíva, de a 150 foknál nagyobb már torzít. Az autós menetrögzítők látószöge 120-150 fok közötti.

  • Parkoló üzemmód

Egyes kamerák az álló helyzetű, parkolóban hagyott autók esetén is képesek felvételeket rögzíteni akár egy otthoni biztonsági kamera, így láthatjuk, ha valaki meghúzza az autónkat egy parkolóházban, de azt is, ha rossz szándékkal matat körülötte. A felvétel lehet folyamatos vagy akár mozgásérzékelő által indított is. 

Hasznos tippek a beszereléshez

A menetrögzítő kamerát a belső visszapillantó tükör alá vagy mellé kell szerelni úgy, hogy ne akadályozza a szabad kilátást. Tapadókoronggal, öntapadós ragasztószalaggal vagy extra konzollal rögzíthető a szélvédőre.

Egyes kamerák mozgás-, ütközés- vagy gyorsulásérzékelővel is rendelkeznek, és akár WIFI-n keresztül is működtethetők egy okostelefonról. A rögzítés memóriakártyára történik.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kémiai katalizátorok kutatásában alkottak nagyot az ELTÉ-n

ked júl 12 , 2022
ShareTweetPinShareA gyógyszeriparban gyakran alkalmazott Suzuki-reakció már rendkívül kis mennyiségű palládium katalizátor jelenlétében is megvalósítható, ráadásul ez a kis mennyiség különféle formákban akkor is jelen lehet a reakcióban, ha erre nem is gondolnak a kutatók. Ez pedig egészségesebbé és költséghatékonyabbá teszi az átalakítási eljárást – derítették ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem […]
palládium

És még ez is...