Konyhai hátfalak: az egyes anyagok előnyei és hátrányai

konyhapanel.huKevés olyan felület van a lakásunkban, mely meghatározóbb szereppel bír a dizájn és a praktikum kialakításában, mint egy konyhai hátfal. A konyhapanel, a csempe és a többi hátfal típus mind más-más előnyökkel és hátrányokkal bír. Cikkünkben ezeket vesszük górcső alá!

Egy igényes, szakembert mégsem igénylő megoldás

A műanyag konyhapanelek könnyen tisztán tarthatók és számos színben és mintában elérhetők. Anyaguk révén nem maradnak meg rajtuk a foltok és a szennyeződések – de tisztítani sem bonyolult őket. Mindennek ellenére sem kell egy vagyont kiadnunk beszerzésükért. A Wallplex konyhapanel árakból is láthatjuk, egy megfizethető megoldásról beszélünk.

A műanyag konyhai fali panelek még idővel sem fakulnak ki: az UV-fénnyel szemben is ellenállóak. Szállításuk, felhelyezésük sem olyan bonyolult, mint például az edzett üvegnek. Ugyanis nem szükséges sem felszerelésükhöz, sem cserélésükhöz szakember, emellett a szállításukkor sem kell attól tartanunk, hogy összetörnek. Esztétikus megjelenésük mellett e falpanelek strapabírók és tartós anyagúak is.

Milyen konyhai hátfalak vannak még a piacon?

1. Csempe
A csempe a leghagyományosabb konyhai hátfal. Töretlen népszerűségének oka, hogy könnyű tisztítani, emellett ellenáll a víznek és a zsírnak is. Hátránya azonban, hogy a csempe telepítése igen munka- és szakemberigényes feladat. Ha pedig eltörik, nehéz kicserélni.

2. Tapéta
A tapéta egy olcsó, könnyen telepíthető alternatíva lehet. A műanyag panelekhez hasonlóan a tapétákból is hatalmas választék áll rendelkezésre a különböző stílusok, dizájnok között. Érdemes azonban egy moshatót beszereznünk, hiszen a tapéták sem a nedvességgel, sem a kosszal vagy a hővel szemben nem túl ellenállóak. Hő hatására leválhatnak a falról.

3. Üveg
Az üveg hátfalak letisztult, modern és elegáns megjelenést kölcsönözhetnek a főzőhelyiségnek. Könnyen tisztíthatók, ellenállnak a foltoknak. Hátrányuk azonban az, hogy sérülékeny, törékeny a felületük. Emellett gyorsan megjelennek rajtuk az ujjlenyomatok is, így gyakran kell őket tisztítani. Felhelyezésükhöz pedig mindenképp szakemberre van szükségünk.

4. Tégla
A téglából készült konyhai hátfal egyedi, rusztikus hangulatot teremthet a szóban forgó helyen. Időtálló és tartós anyag, viszont könnyen lerakódhat rajta a zsír és más szennyeződések. A leginkább tágas, nagy terekben mutat jól, így kisebb konyhákba nem ajánljuk.

5. Márvány
A márvány a luxust szimbolizálja. Ehhez hűen elegáns, kortalan megjelenést nyújt, kellően magas áron. Azonban cseréje igen bonyolult, így se felrakni, se levenni nemigen fogjuk tudni szakember nélkül.

Melyik legyen?

Minden konyhai hátfal típusnak megvan az előnye és a hátránya. Így választásunk egyformán függ a helyiség stílusától, a költségkeretünktől és attól, hogy szeretnénk-e szakemberre is költeni felhelyezéséhez.

Egy műanyag fali panellel utóbbin például nem kell gondolkodnunk: ez a saját magunk által is felhelyezhető konyhapanel praktikus és esztétikus választás minden otthonban.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hogyan neveljünk ékszerorchideát?

hét febr 12 , 2024
Sokan azért nem tartanak növényeket, mert azok túl sok helyet foglalnak, túl sok törődést igényelnek. Pedig nem egy olyan változat van, amely kicsi, színes, nem utolsó sorban nem kell vele sokat foglalkozni. Az ékszerorchidea az egyik olyan, ami csodás mintás levelekkel tarkított, apró virágokkal teli, de ami a legfontosabb, hogy […]
tropicalhome.hu

És még ez is...