Amit a transzferár dokumentációról tudni érdemes 2022-ben

centralaudit.huEbben a cikkben a 2022-es transzferár dokumentációról lesz szó. Erről azért érdemes beszélni, mert szigorúbb szabályozás várható, és akár több millió forintos büntetés is várhat a kapcsolt vállalkozásokra.

Változások várhatóak a transzferár dokumentációban

A közzétett T/360. számú törvényjavaslat alapján jelentős változások léphetnek életbe a transzferár szabályozásában. Az új rendelkezés szerint immár adatot kell majd szolgáltatni a kapcsolt vállalati tranzakciókról a társasági adóbevallásban. Ez alapján az adózónak a bevallás benyújtásáig rendelkezésére kell állnia olyan kalkulációnak, ami alátámasztja a piaci árat. De nézzük is meg részletesebben a legfontosabb tervezett változásokat.

Szankciók

Amennyiben hiányzik, azaz nem készült el a transzferár nyilvántartás, akkor az komoly szankciókkal jár a tervezet szerint. Ha az adóhatóság hiányosnak minősíti, akkor a korábbi 2 millió forint helyett akár 5 millió is lehet a mulasztási bírság. Ha ismételt jogsértésről van szó, akkor ez akár 10 millió is lehet.

Kötelező adatszolgáltatás

Új elem a tervezetben a kötelező adatszolgáltatás az állami adó- és vámhatóság felé. Ennek időpontja egybeesik a társaságok éves adóbevallásával. Eszerint éves adózóknál a tárgyévet követő év május 31-ig kell rendelkezésre állnia a cégek számára minden adat. A kötelező adatszolgáltatás körét a transzferár rendelet (32/2017. NGM rendelet) tartalmazza majd.

Kötelező interkvartilis tartomány képzés

A jelenlegi szabályozás szerint nem minden esetben kötelező az interkvartilis tartomány képzése. A tervezett módosítás viszont megszünteti ezeket, így minden esetben kötelezővé válik. De mit is jelent az interkvartilis tartomány képzés? Azt, hogy a szokásos piaci ár tartományt úgy kell kialakítani, hogy figyelembe kell venni az ügyletre vonatkozó meghatározott szűkítések elvégzését.

Adóalap kiigazítás

A javaslat szerint, ha az adózó haszonkulcsa nem esik bele a szokásos piaci ártartományba, a mediánra kell megtenni a kiigazítást. Például mi van akkor, ha az alkalmazott haszonkulcs 3%, a szokásos piaci tartomány pedig 4-7% között van (medián: 5,5%)? Ilyenkor a transzferár adóalap növelés 3-5,5% közötti kell, hogy legyen. Ezzel egyidőben lehet, hogy a helyi adó alapját is meg kell emelni. Az arra kötelezettek esetén akár az innovációs jutalék és az energiaellátók jövedelemadója is erre a sorsra juthat.

Kérelem a szokásos piaci ár megállapítására (APA)

Ahogy eddig is, úgy a tervezet esetleges elfogadása után is lesz arra lehetőség, hogy a NAV-hoz forduljunk segítségkéréssel. Szakmai támogatást kérhetünk a nyilvántartás elkészítésében. Ennek díja növekedik a tervezet szerint. Eddig ez 2 millió forint volt, de ez most 5 millióra emelkedhet. Két- vagy többoldalú eljárás esetén pedig 8 millió forintra.

Érdemes lesz nyomon követni a tervezet útját. Bevezetése esetén pedig bátran segítséget kell kérni egy olyan kiváló könyvelő és könyvvizsgáló cégtől, mint a Central Audit.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kulcs-Soft: Hatvanmilliós bírság tiltott piaci manipulációért

csü júl 14 , 2022
ShareTweetPinShare A megállapított jogsértések miatt az MNB két magánszemély számára megtiltotta a piaci manipulációra vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismételt megsértését, és 30-30 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot szabott ki rájuk. A Kulcs-Soft Nyrt. igazgatóságának elnökére vonatkozóan a jegybank egy évig elérhető nyilvános figyelmeztetést is közzétesz honlapján. Az MNB 30-30 millió forint […]
Kulcsár Tibor Kulcs-Soft

És még ez is...