5G: már műteni is lehet távolról

robotA közelmúltban Londonban az 5G World 2016 rendezvényen távérzékeléses robotizált műtéttel mutattak be 5G-s mobil hálózaton keresztül. A műtétnél az orvos ujját robotizált megtestesítéseként egy szonda biztosítja a sebész számára az érintés érzetét egy minimálisan invazív műtéti beavatkozás során, és képes arra, hogy pontosan, valós időben keresse meg a lágy szövetben a kemény csomókat. A szonda, amely akár robotujjnak is nevezhető, azonosítani tudja a rákos szövetet és érintéses visszajelzés formájában továbbítja az információt a sebésznek.

Az 5G World 2016 rendezvény résztvevői egy érintéses visszajelzést biztosító kesztyű segítségével megtapasztalhatták, milyen csekély késleltetés mellett vezérelhető 5G átvitellel a robotujj, és miután a szonda kitapintja a kemény szövetet a szimulációban, a felhasználói eszközzel érzékelhették a szonda által küldött érintésjelet. A lágy szövet modelljének közelképén szemmel is kísérhették a történéseket. Mindez egy szoftveresen vezérelt hálózaton zajlott, amelyet úgy konfiguráltak, hogy az a végpontok között az 5G egyik legújabb koncepcióját, a hálózatszeletelést alkalmazva biztosítsa a szükséges szolgáltatásminőséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Még zöldebb a Telenor

pén júl 29 , 2016
A Telenor Magyarország legújabb környezetvédelmi kezdeményezésének eredményeként a törökbálinti Telenor Házban 53 százalékkal csökkent a nyomtatók száma. A vállalat az energiafelhasználást csökkentő intézkedései között ezzel a lépéssel tudatosabb nyomtatóhasználatra és csökkenő papírfelhasználásra ösztönzi munkatársait. Ezzel párhuzamosan ügyfeleik a kétoldalas nyomtatott, illetve az e-számla használatával járulnak hozzá a tudatos, környezetkímélő működéshez. […]

És még ez is...