Mekkora az NHP Zöld Hitel kamata?

banknavigator.huTalán már neked is ismerős lehet az NHP Zöld Hitel. Sokan ismerik, de azt kevesen tudják, hogy mekkora kamattal kell számoljanak ennél a konstrukciónál. Pedig ez az egyik legfontosabb információ egy kölcsönfelvételnél. 

A Magyar Nemzeti Bank zöld eszköztár-stratégiáján belül 2021. októberében lett meghirdetve az NHP Zöld Otthon Program, mely a Növekedési Hitelprogram része. Most megnézzük a részleteket, többek között azt, hogy mekkora kamattal számolhatunk.

A jegybank szerepe az NHP Zöld Hitel programban

A kereskedelmi bankok által folyósított kölcsönről van szó, melynek fedezetét a jegybank biztosítja. A hitelpiacon kiemelkedően jó kamatozású kölcsönhöz lehet így hozzájutni. Mindez köszönhető annak, hogy az MNB által meghatározott maximális kamatérték ebben az esetben 2,5%.

A maximum meg van határozva, de a minimum nincs, így érdemes összehasonlítani a Zöld Hitel ajánlatokat a Banknavigatornál!

A hitelfelvevők felé is vannak azonban elvásárok. Nem véletlen, ugyanis egy rendkívül kedvező a kamatozású kölcsönről van szó. Ráadásul nem tartozik a Családvédelmi Program alá sem, így akár egyedülállók is élhetnek vele. Ezzel pedig még szélesebb rétegek juthatnak államilag támogatott kölcsön segítségével saját otthonhoz.

Mi is az a Zöld Hitel?

A Zöld Hitel egy olyan hitelkonstrukció, melyet lakossági ügyfelek vehetnek igénybe, kifejezetten energiahatékony, új otthonok vásárlására vagy építésére. Fő célja a minél több, minél hatékonyabb energiafelhasználású otthon felépülése, ezáltal támogatva a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot. A célkitűzés része még az is, hogy a lakosság figyelmének középpontjába legyenek állítva a környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontok.

Ha a lakosok ennek megfelelő otthonokat tudnak építeni vagy vásárolni, az jelentősen hozzájárul ezen cél eléréséhez. Egyúttal élénkíti a zöld otthonok iránti keresletet, és növeli az ilyen otthonok kínálatát is. Így egyre több ingatlannál érvényesülnek majd a fenntarthatósági szempontok.

Kondíciók

Legalább BB vagy jobb energetikai besorolású ingatlanok vásárlására vagy építésére igényelhető a Zöld Hitel. Éves szinten maximum 90 kWh/m2 lehet az ingatlan primer energiaigénye, és saját lakhatás céljából történhet a vásárlás vagy építés.

Maximum 70 millió forint igényelhető így, melynek kamata 2,5%-ban lett maximalizálva, míg a futamidő legfeljebb 25 év lehet. Fontos, hogy amennyiben a CSOK hitellel együtt történik a Zöld Hitel felvétele, akkor a kettő együttesen lehet maximum 70 millió Ft.

Folyósítási díja 0,75% lehet, de maximum 100.000 Ft. Ha előtörlesztünk, akkor az előtörlesztett összeg 1%-át, de maximum 30 ezer forintot kell fizetni. Igénylésnél felmerülhetnek olyan költségek, mint a közjegyző, a földhivatali ügyintézés vagy az értékbecslés díja és a folyósításhoz kapcsolódó egyéb díjak. Egyéb költségek nem számolhatóak fel, így elég jók a feltételek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Vannak, akik az idejük harmadát mobilalkalmazásokkal töltik

csü jan 13 , 2022
ShareTweetPinShareÉbren töltött ideje átlagosan harmadát mobilalkalmazások használatával tölti az ember – idézte a BBC az App Annie elemzőcég friss jelentését. 2020-ban az Ofcom nevű brit szabályozó hatóság hasonló időarányt állapított meg, noha az a kutatás a tévénézést is felölelte. Az App Annie mobilalkalmazás-elemző cég jelentése szerint tavaly 230 milliárdszor töltöttek […]
mobil applikáció

És még ez is...