Újabb szankciók orosz személyek és vállalatok ellen

Az amerikai kormány hétfőn újabb szankciókat rendelt el orosz személyek és vállalatok ellen.

A szankciókkal sújtottak listáját ezúttal is a pénzügyminisztérium tette közzé, Steven Mnuchin tárcavezető aláírásával. A büntető intézkedések három orosz állampolgárt és öt számítástechnikai vállalatot, köztük egy kutató intézetet érintenek, az indoklás szerint azért, mert együttműködtek az orosz hírszerzéssel az Egyesült Államok és szövetségesei elleni kibertámadásokban. „A szóban forgó vállalatok az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz, az FSZB-hez fűződő kapcsolataik révén közvetlenül hozzájárultak Oroszország kiber- és víz alatti informatikai képességeinek javításához, s ennek következtében veszélyeztették az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát” – olvasható a Mnuchin aláírta közleményben.

A közlemény kifejti, hogy mit ért a „víz alatti képességeken”: „Oroszország aktív a világ telekommunikációs adatbázisát hordozó tenger alatti kommunikációs kábelek követésében”- fejti ki. A szankcióval sújtott vállalatok: a Digital Security, az ERPScan, az Embedi, a Kvant Tudomnyos Kutató Intézet és a Divetechnoservices. A három orosz állampolgár mindegyike ez utóbbi céggel állt kapcsolatban. Kommünikéjében a tárca leszögezte azt is: az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy erőteljesen célba vegyen bárkit – vállalatot és egyént egyaránt – aki az Egyesült Államokat fenyegető FSZB-nek dolgozik, s ennek érdekében további szankciókat is érvényesíthet.

Utóbb nyilvánosságra hozták a szankció által közvetlenül érintettek nevét. Ezek szerint az orosz érdekeltségnek számító Digital Securityról és két leányvállalatáról, az ERPScan-ről és az Embediről van szó, valamit a Kvant Tudományos Kutatóintézetről és a Divetechnoservices nevű cégről. A három szankcionált magánszemély: Alekszandr Lvovics Tribun, Oleg Szergejevics Csirikov és Vlagyimir Jakovlevics Kaganszkij; mindannyian a Divetechnoservices emberei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Deutsch: a magyar digitális gazdaság "európai szereplővé vált"

csü jún 14 , 2018
ShareTweetPinShareMegnyílt a magyar stand a CeBIT-en, a világ egyik vezető informatikai vásárán. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos a 400 négyzetméteres standot megnyitó beszédében kiemelte, hogy a magyar digitális gazdaság „európai szereplővé vált”, az ágazat jelentőségét mutatja, hogy a hazai össztermék (GDP) több mint húsz százalékát állítja elő, és a munkavállalók több […]

És még ez is...