Központi fűtés szerelése házilag

vasmuszakibolt.huA központi fűtés kiépítése pontos hőigényszámítást és kivitelezést kíván, úgyhogy célszerű szakember segítségét is kikérni. A már kiépült fűtési rendszerek szereléséhez sem árt némi felkészültség és tapasztalat, ugyanakkor nem lehetetlen feladat egy ügyeskezű amatőr számára sem.

A magas fűtésszerelési és tervezési árak sokakat arra ösztönöznek, hogy maguk oldják meg ezeket a munkálatokat saját kezűleg. A VasMuszakiBolt.hu fűtésszerelési kínálatában nagy választékban találhatnak radiátorszelepeket, termosztátokat, manométereket és hőmérőket is. Nem árt alaposan felkészülni, ha ilyen komoly tevékenységbe vágnak bele.

De mi is az a központi fűtés? Melyek az előnyei? Hogyan válasszuk ki a megfelelőt? Milyen fűtési rendszerek vannak, és miből áll a fűtési terv? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

A központi fűtés fogalma

A központi fűtés lényege néhány pontban összefoglalható, ezek pedig a következők:

  • Egy időben több helyiség fűtését is képes ellátni.
  • A szükséges hőenergiát egy helyen termeli, ami általában a kazánház.
  • A már előállított hőenergiát víz, gőz, vagy levegő útján szállítja a fűtött helyiségekbe.

Ha ezek a megállapítások mind igazak a fűtési rendszerre, akkor központi fűtésről beszélhetünk. Akár házilag, akár szakember segítségével kerül kiépítésre a rendszer, nagyon fontos, hogy tökéletes legyen a tervezés és a kivitelezés.

A központi fűtés előnyei

Ha minden professzionálisan működik, akkor lesz ideális a központi fűtés, az előnyei pedig maximálisan élvezhetők lesznek. De nézzük csak, mik is azok az előnyök, amelyek miatt érdemes a központi fűtést választani:

  • A központi fűtés által nem áll fenn sem tűzveszély, sem pedig szén-monoxid mérgezés kockázata.
  • Központi fűtés alkalmazásával az épület összes helyiségében fenn tudjuk tartani a beállított hőmérsékletet.
  • Központilag szabályozni tudjuk a helyiségek hőmérsékletének mértékét.

Többféle fűtési rendszer közül választhatunk: lehet gáz-, elektromos-, hőszivattyús-, vagy szilárd tüzelésű a fűtés. A tervezésnél érdemes figyelembe venni a költségeket, az épület és a hőleadó egységek típusát, de gondolni kell a szigetelés minőségére is.

Milyen fűtésrendszert választhatunk?

Gázcirkó és gázkazán esetén gáz felhasználásával keletkezik a hő a központi kazánban, amely felmelegíti a rendszerben keringő vizet. A kazánban felvett hőmennyiség így jut el a fűtőtestekhez.

A szilárd tüzelésű kazán hosszú ideig megbízhatóan működik, nagyon könnyen kezelhető és a javítása is olcsó. Hátránya, hogy a tüzelőanyag szállításával és tárolásával rendszeresen foglalkozni kell. Elsősorban olyan helyeken célszerű alkalmazni, ahol nem elérhető a gázszolgáltatás.

A napelemes fűtés az egyik legkorszerűbb lehetőség, amelynek telepítése ugyan nem olcsó, de hosszú távon megtérül. Környezetbarát, égéstermék nélküli, megújuló energiaforrás.

A fűtési tervnek tartalmaznia kell a műszaki leírást, a hőszükséglet-számítást, a hőleadók és a csővezetékek méretezését, illetve a szerelvénylistát.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mi számít igazán a horgász cipők és csizmák választásakor?

hét nov 13 , 2023
Miért kellene a horgász cipők és csizmák kiválasztását legalább annyira komolyan venni, mint magának a felszerelésnek az összeállítását? Mi mindenre érdemes fókuszálni, miközben a szóba jöhető darabok között vacillálunk? Szó szerint a peca élményfaktora múlhat azon, hogy mennyire tudunk egzakt választ adni ezekre a kérdésekre. A kulcs nem más, mint […]
fishinda.com

És még ez is...