A fizikai munka jövője a digitális korban

erdallas.huA digitalizáció hatalmas változásokat hozott a munkaerőpiacon. A technológiai fejlődés sok új lehetőséget teremt, ugyanakkor kihívásokat is jelent. A fizikai munka területén is érezhetők a változások, melyeknek köszönhetően a munkaerő iránti kereslet is megváltozott.

De vajon milyen kilátások állnak a betanított fizikai munkások előtt a digitális korban? És hol érdemes keresnie annak, aki megbízható munkahelyet szeretne találni? Most megmutatjuk!

Egyre több a lehetőség az álláskeresők előtt

Elsőre talán meglepően hangzik, de a digitális korban egyre nagyobb kereslet mutatkozik a fizikai munkavállalókra. Ennek legfőbb oka, hogy a fiatalok többsége szakma helyett a felsőoktatást választja, így a tizenöt-húsz évvel korábbi számokhoz képest a mesteremberek aránya lényegesen lecsökkent.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az internet korában számos platformon válogathatunk az állásajánlatok közül. Például az olyan honlapokon, mint az Érdállás betanított fizikai munkalehetőségeket listázó oldala, az https://erdallas.hu/allasok/betanitott-fizikai-munka, ahol folyamatosan frissülő, megbízható munkalehetőségeket találhatunk.

A robotok elveszik a munkánkat?

Az elmúlt időszakban hatalmas technikai fejlődésnek lehettünk szemtanúi. A mesterséges intelligencia használata és az automatizáltság a legtöbb iparágban a hétköznapi munkafolyamatok részévé vált.

Egyre többen aggódnak azonban amiatt, hogy az automatizált munkának köszönhetően elveszítik a munkájukat. A félelem tárgya első ránézésre valósnak is tűnhet, hiszen a nagy üzemekben egyre több folyamatot végeznek a hús-vér dolgozók helyett robotok.

Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy többé ne lenne szükség a fizikai munkára. Ahhoz, hogy a robotok hatékonyan dolgozzanak, mindig szükség lesz a felügyeletre. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos komplex feladatok elvégzésére a gépek sosem lesznek képesek. Az emberi erőforrás tehát a munkaerőpiacon továbbra is nélkülözhetetlen.

Növekvő fizetések és emelkedő igény a szakemberekre

Mivel egyre kevesebb a szakember a piacon, így napjainkban a legtöbb fizikai munkakör versenyképes fizetést kínál. Az olyan iparágak, mint például az építőipar, a gyártás vagy a szállítás gyakran jól fizetnek, különösen a tapasztalt munkavállalóknak.

Különösen nagy kereslet mutatkozik a szakmunkásokra és szakemberekre, például víz- és gázszerelőkre, szobafestőkre. Ezeken a területeken a tapasztalat és a szakmai sikerek általában magasabb fizetéssel is együtt járnak. A túlórák, az éjszakai műszakok vagy a hétvégén végzett munka pedig szintén magas anyagi kompenzációt vonhatnak maguk után.

Bizonyos munkakörökben pedig a teljesítményhez kapcsolódó bónuszok és prémiumok is elérhetők. Éppen ezért, ha stabil karrierlehetőséget keresünk, érdemes elgondolkodni azon, hogy a digitális korban is a fizikai munkavállalás mellett döntsünk.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyar pénzből fejleszt az Ericsson, szerinted kié lesz a haszon?

pén nov 17 , 2023
Új 5G alapú helymeghatározási szolgáltatást fejlesztett az Ericsson Magyarország, a fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból több mint 497 millió forintos támogatáshoz jutott. A vállalat tájékoztatása szerint a projekt célja új helymeghatározási szolgáltatások fejlesztése volt az 5G-hez és a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódóan. A projektben olyan helymeghatározó […]
Ericsson

És még ez is...